Navarino, Grčija

17.5.  Tudi naši šefi si po koncu zime želijo videti še kaj drugega kot gore in sneg, zato si za prizorišče pripravljalnih sestankov pred naslednjo sezono pogosto izberejo obmorska letovišča. Naši mednarodni skakalni sestanki so nas tokrat pripeljali v Grčijo na obalo Jonskega morja v bližino zaliva Navarino.

V zalivu Navarino se je odvila odločilna pomorska bitka med ladjevjem Turčije in floto zavezništva Anglije, Francije in Rusije, ki so podpirali Grško osamosvojitev. Zavezništvo je v tukajšnji bitki, zadnji veliki pomorski bitki v kateri so sodelovale bojne jadrnice, porazilo in razbilo turško vojaško ladjevje. Posledica je bila, da je Turčija s tem izgubila prevlado nad grškimi otoki in v neslednjih letih se je Grčija s pomočjo zaveznikov osvobodila izpod stoletja dolge vladavine Turkov.

Sestanki v Grčiji so zdaj že za menoj, v petek in v soboto popoldne bom v Portorožu na Internautici sodeloval v pogovoru o oceanskem jadranju in hkrati poskušal ob tem obiskovalce sejma spomniti, da sem pred kratkim o jadranju mimo velikih južnih rtov izdal novo knjigo.

Konec tedna z Dušanom odletiva v Brazilijo, kjer se bova v Jacareju vkrcala na Skokico, jo na hitro pripravila za jadranje in potem v začetku prihodnjega tedna odjadrala proti Amazonki.