Poročila s poti

Zahodna obala ZDA

Prvoaprilski grški foto natečaj in nakazilo sta bila žal le prvoaprilska. O služenju denarja s fotografiranjem lahko še naprej le sanjam. V soboto proti jutru sva s Sandijem odjadrala iz Port Angelesa. Hladen nočni veter s hribov ob obali je prve ure lepo napenjal jadra Skokice, potem pa dopoldne oslabel. V prelivu Juan de Fuca, more »

Ladja na Zakintosu

Pozimi so me iz Grčije poklicali, da so na moji spletni strani videli serijo fotografij z Zakintosa, kjer sva se predlani ustavila z Alešem. Povedali so, da jim je vihar razbil znamenito nasedlo ladjo na plaži in da nameravajo to turistično znamenitost obnoviti, zato so razpisali natečaj za izbor najboljših fotografij ladje iz preteklih let. more »

Aljaški zaliv

Z zamudo objavljam še zadnjih nekaj utrinkov z mojih lanskih jadralskih poti od Jadrana preko Atlantika in Arktike do Pacifika. Več bo zapisano v knjigi, ki že nastaja. Ko sva dopoldne prijadrala med Aleutske otoke, so se oblaki že tako zgostili, da so zakrili zasneženi vrh več kot tri tisoč metrov visokega vulkana Šišaldin na more »

Aleuti

Celo noč sva pospešeno moto-jadrala skozi kislo noč in ko se je nedelja prevešala v ponedeljek, se je po treh dneh stavke nenadoma spet zbudil avtopilot. Kar nisem mogel verjeti, da avtopilot spet deluje in od veselja ter olajšanja so mi stopile solze v oči. Dušan je ponoči prišel v kokpit, da bi začel s more »

Crknil je avtopilot

V petkovo dopoldne sva še naprej lepo, hitro in sproščeno jadrala proti jugu, potem pa je poslušnost odpovedal avtopilot. Barko je obrnilo v veter in jadra so zaplapolala ter stresala jambor. Takoj sva bila oba na krovu in Skokico sem na roke obrnil spet proti jugu ter pritisnil na tipko za vklop avtopilota, vendar le more »

Odhod čez Beringovo morje

Na spletu sem si zadnje dni ogledoval vremenske karte in napovedi za Beringovo morje, ki slovi po precej surovih razmerah na morju in ki ga pogosto prečkajo cikloni in viharji. Večdnevnega premora med cikloni na vremenskih kartah ni bilo videti. Na naravoslovnih televizijskih kanalih, kot sta Discovery in National Geografic sem v preteklih letih doma more »

Arktični ocean

Ponoči se je zahodnik polegel in morje na sidrišču se je popolnoma umirilo. S posadko jadrnice Caprivi smo se zvečer dogovorili, da bomo proti Aljaski izpluli v drugem delu noči. Polovico dneva sem prespal, zato sem bil popolnoma zbujen že sredi noči. Na jadrnici Caprivi, ki je bila zasidrana v bližini, ni bilo luči in more »