Skokica

JADRNICA “SKOKICA”

 

Skokica je 12 m dolga jadrnica Y-40, ki jo je sprojektiral navtični arhitekt Andrej Justin.  Teža je okrog 8 ton, širina 4,12 m, ugrez 2,15 m. Površina jader v veter znaša okrog 90 m2.

 

 

Lupino nove barke Y-40 sem v kit izvedbi nabavil v Triplastu v Pirničah pri Ljubljani, barko pa smo nato znotraj in zunaj opremili in do poletja 2003 do konca naredili pred domačo hišo v Stanežičah.

Jadrnico smo pred prvim odhodom na svetovna morja v zimi 2005/06 še dodatno opremili in ojačali za načrtovano visokomorsko jadranje. Skokica je dobila nov Seldnov oceanski jambor, ojačali smo sidrišča pripon, dodali nove tanke za vodo. Prostornina tankov za gorivo zdaj znaša 300 litrov, tankov za vodo pa 400 litrov. V zalogi jader so lahka, srednja in težka navijalna genoa, večji in manjši špinaker, dva cutterja, viharni flok in glavno jadro.

Na barki so 4 kabine s po dvema ležiščema, kuhinja, salon in 2 toaletna prostora.

V letu 2014 smo vgradili nov motor Craftsman z 42 KM. V opremi barke so še radar Furuno, samokrmilnik Raymarine, merilne naprave za veter,

hitrost in globino Nasa, računalnik z elektronskimi kartami, dva prenosna in en računalniški GPS,satelitski telefon Inmarsat, dva napihljiva čolna, izvenkrmni motor Suzuki, vsa predpisana oprema za varnost vključno z rešilnim splavom in EPIRB-om ter še vrsta drugih bolj ali manj uporabnih stvari.

Za preskrbo z električno energijo skrbijo vetrni generator in sončne celice.