Skokica

JADRNICA “SKOKICA”

Skokica je 12 m dolga jadrnica Y-40, ki jo je sprojektiral navtični arhitekt Andrej Justin.  Teža je okrog 8 ton, širina 4,12 m, ugrez 2,15 m. Površina jader v veter znaša okrog 90 m2.

Lupino nove barke Y-40 sem v kit izvedbi nabavil v Triplastu v Pirničah pri Ljubljani, barko pa smo nato znotraj in zunaj opremili in do poletja 2003 do konca naredili pred domačo hišo v Stanežičah.

Jadrnico smo pred prvim odhodom na svetovna morja v zimi 2005/06 še dodatno opremili in ojačali za načrtovano visokomorsko jadranje. Skokica je dobila nov Seldnov oceanski jambor, ojačali smo sidrišča pripon, dodali nove tanke za vodo. Prostornina tankov za gorivo zdaj znaša 300 litrov, tankov za vodo pa 400 litrov. V zalogi jader so lahka, srednja in težka navijalna genoa, špinaker, cutter jadro, viharni flok in glavno jadro.

Na barki so 4 kabine s po dvema ležiščema, kuhinja, salon in 2 toaletna prostora, eden z električnim WC-jem in črnim tankom.

V letu 2014 smo vgradili nov motor Craftsman z 42 KM in SD s sklopljivim propelerjem.

Lansko leto smo zamenjali vsa ležišča in sedežne blazine, letos pa namestili ogrevanje za vse kabine.

Glavno jadro in genoa sta nova iz leta 2020 in 2021, prav tako lazy bag, bimini in sprayhood. Za jadranje v hladnejši polovici leta je jadrnica opremljena z zimskim šotorom nad kokpitom.

V opremi barke so še autopilot Raymarine, merilne naprave za veter, hitrost in globino Nasa, računalnik z elektronskimi kartami, dva prenosna in en računalniški GPS ,satelitski telefon Inmarsat, dva napihljiva čolna, izvenkrmni motor Suzuki, vsa predpisana oprema za varnost vključno z rešilnim splavom in EPIRB-om ter še vrsta drugih bolj ali manj uporabnih stvari.

Za preskrbo z električno energijo skrbijo vetrni generator in sončne celice.