Jadralni tečaji

Dva tečaja samostojnega in odprtomorskega jadranja v aprilu po Sredozemlju ter tečaj oceanskega jadranja v maju med južno Portugalsko in Azori

 

A.) Od 31.3. do 10.4. na relaciji Pula – Kvarner – Dalmacija – Lastovo – Otranto – Messina, Sicilija – Palermo. Palermo ima ugodno direktno letalsko povezavo s Trstom (Ryanair).

Cena tečaja je 600 eur na osebo.

Kaže, da je tečaj zaseden.

 

 

 

B.) Od 16. do 26.4. na relaciji Sicilija – Sardinija – Menorka – Majorka – Fermentera – Alicante /Torrevieja, Španija. Jadranje bosta dva udeleženca lahko podaljšala še do Gibraltarja do 1. maja, a to ne bo del tečaja. 

Palermo ima ugodno direktno letalsko povezavo iz Trsta, Alicante pa s Celovcem (Ryanair) in Benetkami/Trevisom.

Cena tečaja je 600 eur na osebo.

Tečaj je zaseden.

 

C.) Od 7.5. ali od 10.5. do 22.5. na relaciji La Linea / Gibraltar – Cadiz – Lagos, Portugalska – Santa Maria, Azori – Ponta Delgada, Sao Miguel, Azori.

Pokrajina Algarve na jugu Portugalske in Azori imajo z različnimi družbami preko Lizbone ugodne letalske povezave z letališči v okolici Slovenije.

Cena tečaja je 600 eur na osebo.

Na pobudo prijavljenih sem dodal možnost prihoda na barko in začetka jadranja že 7. maja iz La Lineje pri Gibraltarju, še vedno pa se je tečaju mogoče pridružiti tudi 10. maja v Lagosu na jugu Portugalske.

Kaže, da je tečaj zaseden.

 

Skupne značilnosti vseh treh tečajev:

Jadranje bo kombinacija odprtomorskega (oceanskega) in skiperskega tečaja (navigacija, sidranje, delo z jadri, meteorologija, varnost na morju), dveh ali treh nočnih etap ter športnih jadralskih počitnic in potepanja med otoki.

Na otokih se bomo tudi ustavljali in si privoščili krajše ali daljše sprehode v naravo, obiskali kakšno kulturno, naravno ali zgodovinsko znamenitost ali pa taverno.

Jadrali bomo na “Skokici 3”, ki je udobna 14,9 m dolga jadrnica Grand Soleil 50. Na njej je 7 ležišč in je polno opremljena za oceansko jadranje.

Prehranjevanje na barki si ponavadi organiziramo skupaj in si sorazmerno razdelimo opravila in tudi stroške, lahko pa je po želji tudi drugače. Predvideno je, da bomo pretežno sidrali po zalivih ali se kdaj privezali ob ribiški pomol, ter le občasno obiskali kakšno marino. Dnevni plan jadranja bomo prilagajali vremenskim razmeram in napovedim ter ga delno usklajevali tudi z razpoloženjem in z željami posadke.

Vreme na Sredozemskem morju je aprila še lahko “sveže”, a na barki je vgrajeno ogrevanje, nad kokpitom pa je postavljen pregleden platnen “šotor”, ki nas bo ščitil pred hladnim vetrom in valovi. Dnevi z začetkom pomladi postajajo že razkošno dolgi, a tudi nočno jadranje je ob primerno toplih oblačilih lepo doživetje.

Pri odprtomorskem in oceanskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju.

Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih otokov in zalivov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Otokov si ne bomo le ogledovali s krova barke, temveč so na nekaterih otokih predvideni tudi postanki – včasih za sprehod ali kosilo, včasih pa bomo v zalivih sidrali preko noči. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi večdnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Na majskem oceanskem jadranju bo otokov nekaj manj na vidiku, neprekinjena oceanska etapa po Atlantiku pa bo trajala približno pet do šest dni.

Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju in z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cene posameznih tečajev so napisane zgoraj.

Cena vključuje: uporabo jadrnice z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj. Maksimalno število udeležencev je 4 do 5 na tečaj. Udeleženci tečaja pred odhodom prejmejo podrobnejša navodila.

 

 

 

Grčija – Tečaj samostojnega in odprtomorskega jadranja

Od Egejskega do Jadranskega morja – 2 termina:

  • A – od Samosa do Levkasa: od 6. do 16. oktobra: Samos – Dodekanezi – Kikladi – Peleponez – Jonski otoki – Preveza / Levkas  (Cena je 600 eur)

  • B – od Levkasa do Dubrovnika: od 16. do 21. oktobra: Preveza – Jonski otoki – južna Dalmacija, Dubrovnik – Slano  (Cena je 400 eur)

  • A + B: Oba oktobrska tečaja je mogoče povezati in po želji do zapolnitve prostih mest podaljšati še do Krka, do 25.10.  (Skupna cena je 900 eur)

(Opombe: Jadranje med Dubrovnikom in Krkom ni del tečaja. Samos ima 6.10. ugodno letalsko povezavo preko Zagreba do Soluna -Ryanair in potem naprej s Sky expresom do Samosa; Preveza pri Levkasu ima 16.10. ugodno letalsko povezavo z Dunajem ali iz Benetk preko Dunaja – Ryanair. Z Dunaja ali do Dunaja iz Slovenije vozi avtobus in vlak, prevoz si je mogoče urediti tudi z GoOpti ali drugimi malo bolj individualnimi prevozniki; Dubrovnik ima povezavo z Ljubljano z avtobusom – Flixbus, lahko pa uskladimo tudi prevoz z avtom.)

Jadranje bo kombinacija odprtomorskega in skiperskega tečaja (navigacija, sidranje, delo z jadri, meteorologija, varnost na morju), ene ali dveh nočnih etap ter športnih jadralskih počitnic in potepanja med otoki.

Na otokih se bomo tudi ustavljali in si privoščili krajše ali daljše sprehode v naravo, obiskali kakšno kulturno, naravno ali zgodovinsko znamenitost ali pa taverno.

Jadrali bomo na udobni 14,9 m dolgi jadrnici Grand Soleil 50, na kateri je 6 ležišč in je polno opremljena za odprtomorsko jadranje.

Prehranjevanje na barki si ponavadi organiziramo skupaj in si sorazmerno razdelimo tudi stroške, lahko pa je po želji tudi drugače. Predvideno je, da bomo pretežno brezplačno sidrali po zalivih ali se kdaj privezali ob ribiški pomol. Dnevni plan jadranja bomo prilagajali vremenskim razmeram in napovedim ter ga delno usklajevali tudi z razpoloženjem in z željami posadke.

Vreme na južnem Egejskem morju, na Jonskem morju in na južnem Jadranu je oktobra ponavadi še skorajda poletno, le dnevi so že krajši, noči na krovu jadrnice pa so lahko že hladne, a to ob primerno toplih oblačilih ni težava.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju.

Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih otokov in zalivov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Številnih otokov si ne bomo le ogledovali s krova barke, temveč so tam predvideni tudi postanki – včasih za sprehod ali kosilo, včasih pa bomo v zalivih sidrali preko noči. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju in z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cene posameznih tečajev so napisane zgoraj.

Cena vključuje: uporabo jadrnice z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

 

Jadranje in tečaji v Grčiji 2022

Avgustovski termin je že zaseden.

Na voljo so še trije termini:

  • September:  1. – 10./11. september; Solun – polotok Halkidiki – Severni egejski otoki – Samos. Cena je 600 eur. (Podrobnejši opis je spodaj; Tečaj je zaseden). 
  • Oktober 1: od 6. do 16. oktobra: Samos – Dodekanezi – Kikladi – Peleponez – Jonski otoki (Samos ima 6.10. ugodno letalsko povezavo preko Zagreba do Soluna -Ryanair in potem naprej s Sky expresom do Samosa; Preveza pri Levkasu ima 16.10. ugodno letalsko povezavo z Dunajem – Ryanair. Z Dunaja vozi avtobus in vlak, prevoz si je mogoče urediti tudi z GoOpti. Podrobnejši program bom pripravil septembra); Cena je 600 eur. Sprejemam predprijave. Prosta so še tri mesta. Oba oktobrska tečaja je mogoče povezati ali pa prvega podaljšati za 4-5 dni do južne Dalmacije / Dubrovnika.
  • Oktober 2: od 16. do 26. oktobra, 10 dni: Preveza – Jonski otoki – južna, srednja in severna Dalmacija – Kvarnerski otoki – Punat na Krku (do Preveze pri Levkasu ima Ryanair 16. oktobra ugodno letalsko povezavo z Dunaja ali iz Benetk preko Dunaja. Podrobnejši program bom pripravil septembra.) Cena je 600 eur. Prosto je še eno mesto.

Jadranje bo kombinacija skiperskega tečaja (navigacija, sidranje, vreme, delo z jadri), ene ali dveh nočnih etap, športnih jadralskih počitnic in potepanja med otoki.

Na otokih se bomo tudi ustavljali in si privoščili krajše ali daljše sprehode v naravo, obiskali kakšno kulturno, naravno ali zgodovinsko znamenitost ali pa taverno.

Jadrali bomo na jadrnici Grand Soleil 50.

Sprejemam predprijave.

 

Septembrski termin: 1.-10/11. september 2022 (Je že zasedeno.)

Predvideni plan jadranja je: Solun – polotok Halkidiki – Tasos – Limnos – Severni Sporadi – Skiros – Lezbos – Hios, – Samos.

Cena jadranja od 1. do 10 septembra je 600 eur. V to ceno je vključeno jadranje okoli polotoka Halkidika in med severno-egejskimi otoki, skiperski tečaj jadranja, bivanje na barki, posteljnina, gorivo in DDV. V ceno niso vključeni stroški potovanja do marine v Solunu, niti stroški potovanja s Samosa nazaj domov (iz Zagreba do Soluna ob četrtkih in nedeljah leti nizkocenovnik Ryanair, podobno je tudi z letom Samos – Solun).

Poleg prevozov v ceni prav tako ni vključena hrana in pijača, morebitni stroški marin ali privezov, zavarovanje, vstopnine, takse, in podobno.

Prehranjevanje na barki si ponavadi organiziramo skupaj in si sorazmerno razdelimo tudi stroške, lahko pa je po želji tudi drugače. Predvideno je, da bomo pretežno brezplačno sidrali po zalivih ali se kdaj privezali ob ribiški pomol. Dnevni plan jadranja bomo prilagajali vremenskim razmeram in napovedim ter ga delno usklajevali tudi z razpoloženjem in z željami posadke.

 

 

Tečaj odprtomorskega jadranja

Po Jadranu od Slovenije mimo Jabuke in / ali Palagruže do Južne Dalmacije, 27.5. – 2.6.2022

Tečaj je zaseden.

Jadrali bomo po odprtem delu Jadranskega morja od Izole do Južne Dalmacije (verjetno do Dubrovnika). Vmes se bomo ustavljali ob istrski obali in na kvarnerskih ter dalmatinskih otokih Hrvaške.

Načrtovano je tudi jadranje mimo Jabuke in Palagruže, dveh od obale najbolj oddaljenih jadranskih otokov.

Vreme na Jadranu je junija po navadi že poletno, dnevi pa so razkošno dolgi. Le noči na krovu jadrnice so lahko še hladne, a to ob primerno toplih oblačilih ni težava. V tem obdobju se ob stabilnem vremenu izmenjujeta popoldanski maestral in nočni burin, ob prehodu vremenske fronte pa se izmenjata jugo in burja.

Istre in številnih hrvaških otokov si ne bomo le ogledovali s krova barke, temveč so tam predvideni tudi postanki – včasih za sprehod ali kosilo, včasih pa bomo v zalivih sidrali preko noči. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno.

Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih jadranskih otokov in zalivov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge