Jadralni tečaji

Aktivne jesenske jadralske počitnice

Šest dni jadranja in krajših pohodov ob obali, po naravnih parkih in hribih Istre ter kvarnerskih otokov od 29. oktobra do 3. novembra 2019

Prosta so še 3 mesta.

Odjadrali bomo iz Izole ob zahodni istrski obali in še čez Kvarnerski zaliv do Cresa in Lošinja.

Jadralsko popotovanje je zamišljeno kot aktivne počitnice, ki so kombinacija jadranja in sprehodov v naravi. Poleg jadranja se bomo ustavljali ob obali v zanimivih istrskih mestecih (Izola, Piran, Umag, Vrsar, Rovinj) in v naravnih parkih (Palud, Kamenjak). Iz Izole se bomo sprehodili po razglednih Šavrinskih gričih, na Cresu se bomo povzpeli na približno 400 metrov visok hrib Helm do vasi Lubenice, na Lošinju pa bomo splezali na 588 m visok hrib Osorščica, s katere je čudovit razgled na kvarnerske otoke in na Severno Dalmacijo.

Vreme je sredi jeseni na Jadranu običajno še vedno prijetno toplo, morje pa se že ohladi na okoli 20 stopinj, kar omogoča plavanje v njem le še najpogumnejšim.

V tem obdobju se z vremenskega zornega kota običajno izmenjujeta jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih jadrali tudi s pomočjo maestrala.

 

Plan poti:

V torek 29. oktobra  je popoldne v načrtu sprehod po razglednih Šavrinskih gričih v zaledju Izole.

 

V sredo 30. oktobra bomo jadrali ob zahodni istrski obali in se spotomo ustavili v nekaj istrskih mestih ter se sprehodili po naravnem parku Palud pri Rovinju.

 

V četrtek 31.oktobra bomo jadrali čez Kvarnerski zaliv do Cresa, kjer bomo sidrali v katerem od tamkajšnjih zalivov in se popoldne vzpeli do razgledne vasice Lubenice.

 

 

 

 

V petek 1. novembra je v načrtu jadranje do Osorja in pohod na Osorščico na Lošinju. Najvztrajnejši se lahko vzpnejo tudi na njen 588 m visoki vrh Televrina.

 

 

V soboto 2. novembra se vrnemo v Istro in se spotoma sprehodimo po naravnem parku Kamenjak.

 

V nedeljo 3. novembra bomo z nekaj postanki jadrali ob zahodni obali Istre in naše jesensko počitniško popotovanje zvečer zaključili v Izoli.

 

 

Časovni načrt poti je okviren in je zaradi varnosti odvisen tudi od vremena, kateremu se bomo sproti prilagajali. Prav tako so tudi postanki ob obali in na otokih odvisni od vremena, stanja morja in nekoliko seveda tudi od želja ter razpoloženja udeležencev. Možno je tudi, da bomo jadrali po drugačnem vrstnem redu. Od udeležencev se pričakuje (ni pa to obvezno), da aktivno sodelujejo pri jadranju in drugih opravilih na barki.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je letos po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

V torek 29. oktobra popoldne se do 14.ure zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter se še pred večerom odpravimo na krajši sprehod na Šavrinske griče nad Izolo.

Zvečer skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni. Navada je, da sami poskrbimo za prehrano in pijačo na barki, pri opravilih v kuhinji se izmenjujemo, stroške hrane in pijače pa si sorazmerno razdelimo. Spanje je v dvoposteljnih kabinah.

Vsak dan si pred odhodom ogledamo vremensko napoved in in zgodaj zjutraj odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa se bomo po želji lahko pogovorili o osnovah navigacije in meteorologije.

Večere na poti si bomo lahko popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja. Preko noči bomo sidrali v zalivih ob obali.

 

Cena potovanja: 250 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje jadranja in popotovanja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, morebitnih stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški zavarovanja in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

 

Na čaj ali kavo v San Marino

Tečaj odprtomorskega jadranja od 18. do 22. septembra 2019

Opomba: Za septembrski tečaj je prosto še eno mesto.

Za drugo polovico oktobra bom pripravil še en podoben tečaj.

Jadrali bomo po odprtem delu severnega Jadranskega morja od Izole do Riminija v Italiji in potem še enkrat čez Jadran do Lošinja na Hrvaškem. Zadnji del naše jadralske poti bo potekal med kvarnerskimi otoki in ob istrski obali.

Vreme je začetek jeseni na Jadranu običajno še vedno prijetno toplo, obetamo pa si lahko nekaj več stalnega vetra kot poleti. V tem obdobju se že začenjata izmenjevati jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih jadrali tudi s pomočjo maestrala.

Drugi dan je načrtovan postanek v Riminiju in izlet na hrib v kneževino San Marino, kjer si bomo lahko privoščili kavo ali čaj. Kvarnerskih otokov in istrske obale na drugem delu poti si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so tam predvideni tudi krajši postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi San Marina in slikovitih jadranskih otokov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je letos po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

Okvirni plan jadranja:

18-19.9. Izola – Rimini;

20.-21.9. Rimini – Lošinj;

21.-22.9. Lošinj –Unije – Kamenjak – Rovinj – Piran – Izola.

Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena. Možno je tudi, da bomo jadrali po obratnem vrstnem redu.

V sredo 18. Septembra popoldne se zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj in skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni Ogledamo si vremensko napoved in zvečer odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Že prvi dan je v načrtu preko sto milj dolga celonočna in dnevna odprtomorska etapa do Riminija

Riminija na zahodni jadranski obali. Sledil bo dan počitka, ko se bomo lahko odpravili na izlet v San Marino, ali pa se sprehodili po prostranih plažah v okolici.

V petek 20.9. bomo še enkrat odjadrali čez Jadran do Lošinja, kamor bomo prijadrali v soboto. Po opravljenih hrvaških mejnih formalnostih v Malem Lošinju in krajšem postanku, se bomo odpravili proti Istri. V nadaljevanju poti se bomo v soboto in nedeljo nekajkrat ustavili še na katerem od kvarnerskih otokov ter v Istri.

Zaključek  je predviden v nedeljo 22. septembra popoldne v Izoli. Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 280 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški izleta v San Marino, zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave in dodatne informacije je tukaj.

(Opomba: jadranje od slovenske meje do Izole ni del tečaja).

 

 

 

 Video film z našega spomladanskega odprtomorskega tečaja med Dubrovnikom, Palagružo in Izolo:

 

Tečaj odprtomorskega jadranja od 30. maja do 4. junija 2019

na relaciji Cavtat – Lastovo – Palagruža – Jabuka – Dugi otok – Premuda – Istra – Izola v skupni dolžini približno 400 navtičnih milj

 

Jadrali bomo po odprtem delu Jadranskega morja in deloma med dalmatinskimi in kvarnerskimi otoki. V kolikor bo vremenska napoved zelo ugodna, bomo v prvem delu odjadrali tudi čez Jadran do italijanskih otokov Tremiti (na zemljevidu označeno z rdečo).

Konec pomladi je vreme na Jadranu lahko že prijetno toplo, obetamo pa si lahko več vetra kot poleti. V tem obdobju se izmenjujeta jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih jadrali tudi s pomočjo maestrala.

Lepih dalmatinskih otokov si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na njih predvideni tudi krajši dnevni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih jadranskih otokov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta letos doživela temeljito prenovo.

Okvirni plan jadranja: 30.5.Cavtat; 31.5. Cavtat – Lastovo – 1.6. Palagruža – Jabuka – Dugi otok; 2.6. Dugi otok – Premuda; 3.6. Premuda – Susak – Kamenjak; 4.6. Kamenjak – Rovinj – Piran – Izola

Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

V četrtek 30 maja do večera se zberemo in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana ali zasidrana v pristanišču mesteca Cavtat (ki je v bližini dubrovniškega letališča).

Najprej se spoznamo z jadrnico in med seboj in nato v petek 31. maja zjutraj skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni ter odjadramo na pot. Glede na vremensko napoved naredimo oziroma prilagodimo okvirni načrt potovanja. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z nekaj teorije s področja navigacije, aerodinamike, z delovanjem jader in z osnovami varnosti na morju.

Prvi dan bomo za ogrevanje jadrali do Lastova. Krajši etapi prvi dan bo v nadaljevanju sledila daljša dvodnevna jadralska etapa mimo najbolj odmaknjenih jadranskih otokov Palagruža in Jabuka.

V nadaljevanju poti se bomo večkrat ustavili na katerem od zunanjih dalmatinskih in kvarnerskih otokov ter v Istri. Zaključek  je predviden 4. junija v Izoli. Med jadranjem se bomo trudili z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe. Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 350 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi ni vključeno zavarovanje, ter stroški letalskih kart oz. prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave ali dodatne informacije je tukaj.

(Opombe: Cavtat je v bližini letališča Dubrovnik, do katerega je mogoče po razmeroma ugodnih cenah prileteti iz Zagreba. V kolikor bo dovolj zanimanja lahko pomagamo organizirati tudi cenovno še ugodnejši prevoz z avtom v četrtek 30.5. popoldne iz Ljubljane do Cavtata, ter v torek 4.6. iz Izole do Ljubljane.

Jadranje od slovenske meje do Izole ni del tečaja)

 

 

Tečaji oceanskega in odprtomorskega jadranja

Atlantski ocean in Karibsko morje, junij 2018

Tečaj A – Oceansko in odprtomorsko jadranje od 5. do 23. junija 2018 na relaciji Francoska Gvajana (Kourou) – Surinam – Barbados – Martinik (Le Marin) – Guadeloupe – Antigva – St. Kitts in Nevis – St. Martin v skupni dolžini 1180 navtičnih milj.
 
Tečaj B – Oceansko jadranje od 5. do 15. junija na relaciji Francoska Gvajana (Kourou) – Surinam – Barbados – Martinik (Le Marin) v skupni dolžini 850 navtičnih milj.

Tečaj C – Odprtomorsko jadranje od 15. do 23. junija na relaciji Martinik (Le Marin) – Guadeloupe – Antigva – St. Kitts in Nevis – St. Martin v skupni dolžini 330 navtičnih milj

 

Jadrali bomo po zahodnem delu Atlantskega oceana med Južno Ameriko in Malimi Antili v Karibskem morju. Iz tropskega podnebja severa Južne Amerike bomo odjadrali v proti subtropskemu podnebju karibskih otokov. Za to področje so značilni stalni pasatni vetrovi, ki so v pozni pomladi zmerni in pihajo v povprečju s hitrostjo med 15 in 25 vozlov. Seveda se na oceanu lahko zgodi, da bo vmes kakšen dan bolj umirjen, ali pa živahen.

Lepih tropskih otokov si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na njih predvideni tudi krajši dnevni ali dvodnevni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom ogledu slikovitih otokov.

Pri oceanskem jadranju seveda ne gre za začetniški jadralski tečaj, saj se ne bomo učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na Atlantskem oceanu, vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi lepih karibskih otokov, toplega morja in s palmami obrobljenih plaž, predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po Atlantskem oceanu in Karibskem morju boste od izkušenega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti ter kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na oceanu sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi tropskimi otoki, a opravili tudi nekaj večdnevnih neprekinjenih poti po odprtem morju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju, …

Jadrali bomo na jadrnici Y-40, ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo.

Pot od Francoske Gvajane do St. Martina na severu Malih Antilov sem zaradi dolžine razdelil na dva tečaja (varianti B in C), seveda pa se lahko udeležite tudi celotne poti (A).

 

Okvirni plan jadranja:

Tečaj A – 5.6. Kourou, Francoska Gvajana – 7.6. Paramaribo, Surinam -12.6. Barbados – 15.6. Le Marin, Martinik – 17.6. Guadeloupe – 19.6. Antigva – 21.6. St. Kitts in Nevis – 23.6. St. Martin /Sint Maarten. Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

Tečaj B – 5.6. Kourou, Francoska Gvajana – 7.6. Paramaribo, Surinam -12.6. Barbados – 15.6. Le Marin, Martinik. Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

Tečaj C – 15.6. Le Marin, Martinik – 17.6. Guadeloupe – 19.6. Antigva – 21.6. St. Kitts in Nevis – 23.6. St. Martin /Sint Maarten. Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

V torek 5. junija se zberemo v pristanišču mesteca Kourou ob ustju istoimenske reke. V mestu je tudi vesoljski muzej, blizu pa je vesoljsko raketno izstrelišče. Mednarodno letališče Cayenne je oddaljeno približno 50 km (za varianto C je zbor 15.junija v marini v Le Marinu na Martiniku, približno 40 km južno od mednarodnega letališča Fort de France).

Najprej se spoznamo z jadrnico in med seboj, skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni ter se vkrcamo. Glede na vremensko napoved naredimo okvirni načrt

potovanja in še isti večer ali pa naslednji dan izplujemo iz marine. Na jadrnici se med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z nekaj teorije s področja navigacije, aerodinamike – delovanje jader, meteorologije in varnosti na morju.

Prvi dan bomo za ogrevanje jadrali do mejne reke Maroni v Gvajani (oz. do Fort de France na Martiniku). Krajši etapi prvi dan bo v nadaljevanju sledilo nekaj daljših večdnevnih jadralskih etap. Zaključek  je predviden 14. junija na Martiniku (za varianto B) oziroma 23. junija (varianta A in C), vendar si pri načrtovanju letalskih kart za odhod vzemite še dan ali dva rezerve, če bi nas razmere na poti kje zadržale.

Med jadranjem se bomo seznanjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe, uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem.

Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

 

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za tisto mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

 

Cena tečaja:

Tečaj A – 990 eur na osebo

Tečaj B – 590 eur na osebo

Tečaj C – 650 eur na osebo

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

 

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi ni vključeno zavarovanje, stroški vizumov in mejnih formalnosti ter stroški letalskih kart oz. prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave ali dodatne informacije je tukaj.

Za učenje jadranja priporočam jadralno šolo Ahil, s katero sodelujem pri izvajanju jadralskih tečajev.

Udeležencem oceanskega tečaja lahko ponudim še en bonbonček: Udeležbo na plovbi po Amazonki brez doplačila.

Zadnje dni sem preučeval možnost plovbe po rekah Amazonije. Amazonka s pritoki je tudi za jadrnice plovna več kot 1000 km v notranjost. Kakšnih 700 km po rekah in rokavih v delti Amazonke bomo najbrž lahko prepluli tudi s Skokico.

Tisti, ki se bodo za to odločili, bodo morali priti na barko v Belem-u v Braziliji en teden pred začetkom tečaja.

 

Mile je objavil film z našega jadralnega tečaja med Kanarskimi in Zelenortskimi otoki:

Tečaj oceanskega jadranja:

od 13. do 26. aprila 2017 po Indijskem oceanu na relaciji Tasmanija (Hobart) – Južna Avstralija (Port Lincoln) v skupni dolžini 900 navtičnih milj

Odjadrali bomo z juga Tasmanije in potem ob zahodni tasmanski obali proti Južni Avstraliji. Zahodna tasmanska obala je poznana po neokrnjeni naravi, skriva pa tudi nekaj lepih globokih zalivov, v katerih se bomo ustavili in po potrebi počakali na ugodno vremensko okno za jadranje proti severu. V Velikem Avstralskem zalivu nad Tasmanijo je nekaj velikih otokov (npr. Hunter in King), v zavetju katerih bomo lahko jadrali.

 

Tasmanija leži med Pacifikom in Indijskim oceanom. Mi se bomo na pot podali s Pacifiške strani Tasmanije ter južno od Hobarta zavili proti zahodu na Indijski ocean. To območje leži v zmernih geografskih đirinah v področju zahodnih zračnih tokov. Sprva bomo jadrali v področju »rjovečih štiridesetih«, potem pa proti severu v vse bolj umirjene in toplejše vremenske razmere. Seveda bomo spremljali vremenske napovedi in se izognili težjemu vremenu, na oceanu pa se lahko zgodi, da bo vmes kakšen dan tudi zelo umirjen in bo potrebno potovati s pomočjo motorja.

Lepih avstralskih otokov si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na njih predvideni tudi krajši dnevni postanki.

Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili ogledu slikovitih otokov.

 

Pri oceanskem jadranju seveda ne gre za začetniški jadralski tečaj, saj se ne bomo učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na Indijskem oceanu, vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi lepih avstralskih otokov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

 

Med jadranjem po Indijskem oceanu boste od izkušenega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti ter kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na oceanu sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi nekaj večdnevnih neprekinjenih poti po odprtem morju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju, …

 

Jadrali bomo na jadrnici Y-40, ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo.

 

Okvirni plan jadranja:
12/13.4. prihod na barko, spoznavanje z opremo, nabava hrane,

14.4. otok Bruny,

15.-17.4. JZ Tasmanije in Port Davey,

18.4. Strahan,

20.4. otok Hunter,

21.4. otok King

23.4. Cape Bridgewater / Portland

26.4. Port Lincoln ali Adelaide (Po zaključku jadranja je mogoče izvesti nekajdnevni izlet z avtom po avstralski divjini in do znamenitih hribov Mata Tjuta in Uluru).
Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena. V kolikor vreme ob zahodni tasmanski obali ne bo dovolj varno, bomo proti severu jadrali ob vzhodni tasmanski obali.

Do četrtka 13. aprila se zberemo v Derwent Sailing Squadron marini v Hobartu. Najprej se spoznamo z jadrnico in med seboj, skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni ter se vkrcamo. Glede na vremensko napoved naredimo okvirni načrt potovanja in še isti večer ali pa naslednji dan izplujemo iz marine. Na jadrnici se med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z nekaj teorije s področja navigacije, aerodinamike – delovanje jader, meteorologije in varnosti na morju.

Prvi dan bomo za ogrevanje jadrali do razvejanega otoka Bruny južno od Hobarta. Krajši etapi prvi dan bo v nadaljevanju sledilo nekaj srednje dolgih jadralskih etap med zalivi Tasmanije in otoki severno od Tasmanije potem pa dve daljši etapi do južne Avstralije in do Port Lincolna. Zaključek  je predviden 26. aprila v Port Lincolnu (ali Adelaidi) v Južni Avstraliji, a si pri načrtovanju letalskih kart za odhod vzemite še dan ali dva rezerve, če bi nas razmere na poti kje zadržale.

Zaradi dolge poti na drugi konec sveta je seveda smiselno pred začetkom ali po zaključku jadranja kakšen dan nameniti tudi ogledu Tasmanije in Avstralije.

 

Med jadranjem se bomo seznanjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe, uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne morem zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem.

Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za tisto mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

 

Cena:

740 eur na osebo

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

  • Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi ni vključeno zavarovanje, stroški vizumov in mejnih formalnosti ter stroški letalskih kart oz. prevozov do ali z jadrnice. Ustavljali se bomo po zalivih in delali izlete na otoke, vendar to ni predmet tečaja jadranja in ni vključeno v ceno.

Okvirne cene letalskih kart (v januarju) so okrog 900 do 1.200 eur

Dodatne informacije na: miran@tepes.info

  v torek 4.6.