Jadralni tečaji

Grčija – Tečaj samostojnega in odprtomorskega jadranja

Od Egejskega do Jadranskega morja – 2 termina:

  • A – od Samosa do Levkasa: od 6. do 16. oktobra: Samos – Dodekanezi – Kikladi – Peleponez – Jonski otoki – Preveza / Levkas  (Cena je 600 eur)

  • B – od Levkasa do Dubrovnika: od 16. do 21. oktobra: Preveza – Jonski otoki – južna Dalmacija, Dubrovnik – Slano  (Cena je 400 eur)

  • A + B: Oba oktobrska tečaja je mogoče povezati in po želji do zapolnitve prostih mest podaljšati še do Krka, do 25.10.  (Skupna cena je 900 eur)

(Opombe: Jadranje med Dubrovnikom in Krkom ni del tečaja. Samos ima 6.10. ugodno letalsko povezavo preko Zagreba do Soluna -Ryanair in potem naprej s Sky expresom do Samosa; Preveza pri Levkasu ima 16.10. ugodno letalsko povezavo z Dunajem ali iz Benetk preko Dunaja – Ryanair. Z Dunaja ali do Dunaja iz Slovenije vozi avtobus in vlak, prevoz si je mogoče urediti tudi z GoOpti ali drugimi malo bolj individualnimi prevozniki; Dubrovnik ima povezavo z Ljubljano z avtobusom – Flixbus, lahko pa uskladimo tudi prevoz z avtom.)

Jadranje bo kombinacija odprtomorskega in skiperskega tečaja (navigacija, sidranje, delo z jadri, meteorologija, varnost na morju), ene ali dveh nočnih etap ter športnih jadralskih počitnic in potepanja med otoki.

Na otokih se bomo tudi ustavljali in si privoščili krajše ali daljše sprehode v naravo, obiskali kakšno kulturno, naravno ali zgodovinsko znamenitost ali pa taverno.

Jadrali bomo na udobni 14,9 m dolgi jadrnici Grand Soleil 50, na kateri je 6 ležišč in je polno opremljena za odprtomorsko jadranje.

Prehranjevanje na barki si ponavadi organiziramo skupaj in si sorazmerno razdelimo tudi stroške, lahko pa je po želji tudi drugače. Predvideno je, da bomo pretežno brezplačno sidrali po zalivih ali se kdaj privezali ob ribiški pomol. Dnevni plan jadranja bomo prilagajali vremenskim razmeram in napovedim ter ga delno usklajevali tudi z razpoloženjem in z željami posadke.

Vreme na južnem Egejskem morju, na Jonskem morju in na južnem Jadranu je oktobra ponavadi še skorajda poletno, le dnevi so že krajši, noči na krovu jadrnice pa so lahko že hladne, a to ob primerno toplih oblačilih ni težava.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju.

Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih otokov in zalivov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Številnih otokov si ne bomo le ogledovali s krova barke, temveč so tam predvideni tudi postanki – včasih za sprehod ali kosilo, včasih pa bomo v zalivih sidrali preko noči. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju in z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cene posameznih tečajev so napisane zgoraj.

Cena vključuje: uporabo jadrnice z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

 

 

Jadranje in tečaji v Grčiji 2022

Avgustovski termin je že zaseden.

Na voljo so še trije termini:

  • September:  1. – 10./11. september; Solun – polotok Halkidiki – Severni egejski otoki – Samos. Cena je 600 eur. (Podrobnejši opis je spodaj; Tečaj je zaseden). 
  • Oktober 1: od 6. do 16. oktobra: Samos – Dodekanezi – Kikladi – Peleponez – Jonski otoki (Samos ima 6.10. ugodno letalsko povezavo preko Zagreba do Soluna -Ryanair in potem naprej s Sky expresom do Samosa; Preveza pri Levkasu ima 16.10. ugodno letalsko povezavo z Dunajem – Ryanair. Z Dunaja vozi avtobus in vlak, prevoz si je mogoče urediti tudi z GoOpti. Podrobnejši program bom pripravil septembra); Cena je 600 eur. Sprejemam predprijave. Prosta so še tri mesta. Oba oktobrska tečaja je mogoče povezati ali pa prvega podaljšati za 4-5 dni do južne Dalmacije / Dubrovnika.
  • Oktober 2: od 16. do 26. oktobra, 10 dni: Preveza – Jonski otoki – južna, srednja in severna Dalmacija – Kvarnerski otoki – Punat na Krku (do Preveze pri Levkasu ima Ryanair 16. oktobra ugodno letalsko povezavo z Dunaja ali iz Benetk preko Dunaja. Podrobnejši program bom pripravil septembra.) Cena je 600 eur. Prosto je še eno mesto.

Jadranje bo kombinacija skiperskega tečaja (navigacija, sidranje, vreme, delo z jadri), ene ali dveh nočnih etap, športnih jadralskih počitnic in potepanja med otoki.

Na otokih se bomo tudi ustavljali in si privoščili krajše ali daljše sprehode v naravo, obiskali kakšno kulturno, naravno ali zgodovinsko znamenitost ali pa taverno.

Jadrali bomo na jadrnici Grand Soleil 50.

Sprejemam predprijave.

 

Septembrski termin: 1.-10/11. september 2022 (Je že zasedeno.)

Predvideni plan jadranja je: Solun – polotok Halkidiki – Tasos – Limnos – Severni Sporadi – Skiros – Lezbos – Hios, – Samos.

Cena jadranja od 1. do 10 septembra je 600 eur. V to ceno je vključeno jadranje okoli polotoka Halkidika in med severno-egejskimi otoki, skiperski tečaj jadranja, bivanje na barki, posteljnina, gorivo in DDV. V ceno niso vključeni stroški potovanja do marine v Solunu, niti stroški potovanja s Samosa nazaj domov (iz Zagreba do Soluna ob četrtkih in nedeljah leti nizkocenovnik Ryanair, podobno je tudi z letom Samos – Solun).

Poleg prevozov v ceni prav tako ni vključena hrana in pijača, morebitni stroški marin ali privezov, zavarovanje, vstopnine, takse, in podobno.

Prehranjevanje na barki si ponavadi organiziramo skupaj in si sorazmerno razdelimo tudi stroške, lahko pa je po želji tudi drugače. Predvideno je, da bomo pretežno brezplačno sidrali po zalivih ali se kdaj privezali ob ribiški pomol. Dnevni plan jadranja bomo prilagajali vremenskim razmeram in napovedim ter ga delno usklajevali tudi z razpoloženjem in z željami posadke.

 

 

 

Tečaj odprtomorskega jadranja

Po Jadranu od Slovenije mimo Jabuke in / ali Palagruže do Južne Dalmacije, 27.5. – 2.6.2022

Tečaj je zaseden.

Jadrali bomo po odprtem delu Jadranskega morja od Izole do Južne Dalmacije (verjetno do Dubrovnika). Vmes se bomo ustavljali ob istrski obali in na kvarnerskih ter dalmatinskih otokih Hrvaške.

Načrtovano je tudi jadranje mimo Jabuke in Palagruže, dveh od obale najbolj oddaljenih jadranskih otokov.

Vreme na Jadranu je junija po navadi že poletno, dnevi pa so razkošno dolgi. Le noči na krovu jadrnice so lahko še hladne, a to ob primerno toplih oblačilih ni težava. V tem obdobju se ob stabilnem vremenu izmenjujeta popoldanski maestral in nočni burin, ob prehodu vremenske fronte pa se izmenjata jugo in burja.

Istre in številnih hrvaških otokov si ne bomo le ogledovali s krova barke, temveč so tam predvideni tudi postanki – včasih za sprehod ali kosilo, včasih pa bomo v zalivih sidrali preko noči. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno.

Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih jadranskih otokov in zalivov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

 

Okvirni plan jadranja:

  1. maja popoldne se zberemo v marini v Izoli in se vkrcamo na jadrnico “Skokica”. Spoznamo se med seboj in z barko ter nabavimo hrano in pijačo za naslednje dni. Ogledamo si vremensko napoved, naredimo dnevni načrt poti in proti večeru odjadramo ob istrski obali proti jugu.

Formalnosti ob prečkanju meje bomo opravili predvidoma v Piranu in Puli.

Naslednjih pet dni bomo jadrali po zunanji strani mimo kvarnerskih in dalmatinskih otokov in se na nekaterih tudi ustavili (npr. Susak, Ist, Dugi otok, Vis, Lastovo, Mljet, …).

Pot in postanki na otokih bodo odvisni predvsem od vremena. V kolikor bo vreme dovolj ugodno in varno, bomo jadrali mimo Jabuke in Palagruže in se na slednjem otoku morda tudi ustavili in sprehodili do svetilnika.

Tečaj zaključimo 2. junija predvidoma v Dubrovniku ali Slanu.

Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju in z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 420 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

(Opombe: – Jadranje od Izole do slovenske meje ni del tečaja.

– Če bo med udeleženci dovolj zanimanja lahko pomagam organizirati tudi prevoz z avtom prvi dan od Ljubljane do Izole in zadnji dan od Dubrovnika do Ljubljane.

– Dubrovnik ima ugodno letalsko povezavo z Zagrebom, prav tako iz Dubrovnika v Ljubljano vozi avtobus – Flixbus.

– Dva udeleženca lahko v nadaljevanju z menoj jadrata še naprej do Jonskih otokov v Grčiji, vendar to ne bo del tečaja).

 

 

 

Med prvomajskimi prazniki v San Marino in Dalmacijo

Kombinirani tečaj odprtomorskega in navigacijskega jadranja

od 27. aprila do 4. maja

(Prosta so še tri mesta)

Jadrali bomo po odprtem delu severnega Jadranskega morja od Izole do Riminija v Italiji in potem še enkrat čez severni Jadran do kvarnerskih in dalmatinskih otokov.  Pot bomo sproti prilagajali vremenu in razmeram na morju.

Vreme na Jadranu je spomladi spremenljivo, dnevi pa postajajo prijetno dolgi in toplejši. Obetamo si lahko nekaj več stalnega vetra kot poleti.

Drugi dan je načrtovan prihod v Rimini in tretji dan izlet na hrib v kneževino San Marino, kjer si bomo poleg ogleda starega zgodovinskega mesteca lahko privoščili tudi kavo ali čaj :).

Obale na drugem delu poti si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na hrvaških otokih predvideni tudi krajši dnevni ali nočni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu ribiških ali kulturno-zgodovinskih krajev.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z nočnim jadranjem, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si udeležbo na jadranju zaradi San Marina, Riminija in hrvaških otokov lahko predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju.

Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

Okvirni plan jadranja:

Prvi in drugi dan: Izola – Rimini

Tretji dan: možnost izleta v San Marino (ni všteto v ceno tečaja) ali pa ogled Riminija in počitek na kateri od plaž v okolici marine.

Četrti dan: Jadranje čez severni Jadran do Lošinja v Kvarnerju.

Peti in šesti dan: jadranje med kvarnerskimi in severno-dalmatinskimi otoki.

Sedmi in osmi dan: Srednja Dalmacija in zaključek nekje v okolici Trogirja.

Načrt poti je okviren in odvisen predvsem od vremena, prav tako so tudi kraji postankov odvisni od vremena in razmer na morju.

V sredo 27. aprila se zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni.

Ogledamo si vremensko napoved in zvečer odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan na začetku med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Že prvi in drugi dan je v načrtu preko sto milj dolga celonočna in dnevna odprtomorska etapa do Riminija na zahodni jadranski obali.

Sledil bo dan počitka, ko se bomo lahko odpravili na izlet v San Marino, ali pa se sprehodili po prostranih plažah v okolici.

Četrti dan bomo še enkrat odjadrali po odprtem morju čez Jadran do Lošinja, če pa bodo razmere tako zahtevale, si bomo izbrali tudi kakšen drug cilj.

Naslednja dva dneva bomo jadrali med kvarnerskimi in severno-dalmatinskimi otoki (Ilovik, Silba, Ist, Molat, Dugi otok, Kornati, …).

 

Zadnja dva dni se bomo preselili med srednje-dalmatinske otoke (Žirje, Drvenik, Šolta, …) Zaključek  je predviden 4. maja nekje v okolici Trogirja, kjer se bo posadka izkrcala in nova vkrcala. Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti si bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 450 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški izleta v San Marino, zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Prevoz do Izole: Prvi dan lahko organiziram prevoz z avtom iz Ljubljane (Stanežiče) do Izole.

Prevoz iz Trogirja do Slovenije: Zadnji dan lahko pomagam organizirati oz. uskladiti prevoz z avtom od okolice Trogirja do Slovenije (izmenjava z naslednjo skupino jadralcev, ki pridejo iz Slovenije). Iz Dalmacije so tudi avtobusne povezave do Ljubljane.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

Tečaj odprtomorskega jadranja

Dvakrat čez Jadran ter Izola, Rimini / San Marino in Benetke

Od srede 30. marca do nedelje 3. aprila 2022.  (Prosto je še eno mesto.)

Jadrali bomo po odprtem delu severnega Jadranskega morja od Izole do Riminija v Italiji in potem še enkrat ali dvakrat čez severni Jadran do Istre in / ali Chioggie ter do Benetk. Zadnji del naše jadralske poti bo vrnitev do Istre in Izole.

Vreme na Jadranu je aprila običajno spremenljivo, dnevi pa postajajo prijetno dolgi in toplejši. Obetamo si lahko nekaj več stalnega vetra kot poleti.

Tretji dan je med postankom v Riminiju načrtovan izlet na hrib v kneževino San Marino, kjer si bomo poleg ogleda starega zgodovinskega mesteca ob lepem razgledu lahko privoščili tudi kavo ali čaj :).

Obale na drugem delu poti si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so tam predvideni tudi krajši dnevni ali nočni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu ribiških ali kulturno-zgodovinskih krajev.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi San Marina, Riminija, Chioggie in Benetk predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice z nekaj kulturno-zgodovinskega pridiha.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo, letos pa smo vanjo namestili tudi ogrevanje.

Okvirni plan jadranja:

Prvi in drugi dan: Izola – Rimini

Tretji dan: možnost izleta v San Marino z rednim avtobusom (1 ura vožnje – ni všteto v ceno tečaja) ali pa ogled Riminija in počitek na kateri od plaž v okolici marine.

Tretji in četrti dan: Jadranje po severnem Jadranskem morju s postanki v Chioggi in / ali Benetkah.

Peti dan: jadranje in večerna vrnitev v Izolo.

Načrt poti je okviren in odvisen predvsem od vremena, prav tako so tudi kraji postankov odvisni od vremena. V primeru napovedanega juga na začetku poti je možno tudi, da bomo jadrali po obratnem vrstnem redu.

V sredo sredi dneva se zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni.

Ogledamo si vremensko napoved in proti večeru odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem varnostne opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Že prvi dan je v načrtu preko sto milj dolga celonočna in dnevna odprtomorska etapa do Riminija na zahodni jadranski obali. Sledil bo dan počitka, ko se bomo lahko odpravili na izlet v San Marino, ali pa se sprehodili po prostranih plažah v okolici marine.

Tretji in četrti dan bomo še enkrat odjadrali na odprto morje in se potem ustavili v Beneški laguni.

Zaključek  je predviden v nedeljo proti večeru v Izoli. Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti si bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 350 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški izleta v San Marino, zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave in dodatne informacije je tukaj.

(Opomba: jadranje od Izole do slovenske meje ni del tečaja).

 

 

Izola, Rimini / San Marino in Benetke

– od 13. do 18. aprila 2022.  (Ta tečaj je zaseden)

Jadrali bomo po odprtem delu severnega Jadranskega morja od Izole do Riminija v Italiji in potem še enkrat ali dvakrat čez severni Jadran do Istre in / ali Chioggie ter Benetk. Zadnji del naše jadralske poti bo vrnitev do Istre in Izole.

Vreme na Jadranu je aprila običajno spremenljivo, dnevi pa postajajo prijetno dolgi in toplejši. Obetamo si lahko nekaj več stalnega vetra kot poleti.

Tretji dan je načrtovan postanek v Riminiju in izlet na hrib v kneževino San Marino, kjer si bomo poleg ogleda starega zgodovinskega mesteca lahko privoščili kavo ali čaj :).

Obale na drugem delu poti si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so tam predvideni tudi krajši dnevni ali nočni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu ribiških ali kulturno-zgodovinskih krajev.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi San Marina, Riminija, Chioggie in Benetk predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice z nekaj kulturno-zgodovinskega pridiha.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo, letos pa smo vanjo namestili tudi ogrevanje.

Okvirni plan jadranja:

Prvi in drugi dan: Izola – Rimini

Tretji dan: možnost izleta v San Marino z rednim avtobusom (1 ura vožnje – ni všteto v ceno tečaja) ali pa ogled Riminija in počitek na kateri od plaž v okolici marine.

Tretji in četrti dan: Jadranje po severnem Jadranskem morju s postanki v Chioggi in / ali Benetkah.

Peti dan: jadranje in vrnitev v Izolo z verjetnim postankom v Piranskem zalivu.

Načrt poti je okviren in odvisen predvsem od vremena, prav tako so tudi kraji postankov odvisni od vremena. V primeru napovedanega juga na začetku poti je možno tudi, da bomo jadrali po obratnem vrstnem redu.

V sredo popoldne se zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni.

Ogledamo si vremensko napoved in zvečer odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem varnostne opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Že prvi dan je v načrtu preko sto milj dolga celonočna in dnevna odprtomorska etapa do Riminija na zahodni jadranski obali. Sledil bo dan počitka, ko se bomo lahko odpravili na izlet v San Marino, ali pa se sprehodili po prostranih plažah v okolici marine.

Tretji in četrti dan bomo še enkrat odjadrali na odprto morje in se potem ustavili v Beneški laguni.

Zaključek  je predviden v ponedeljek proti večeru v Izoli. Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti si bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 350 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški izleta v San Marino, zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave in dodatne informacije je tukaj.

(Opomba: jadranje od Izole do slovenske meje ni del tečaja).

 

 

Tečaj odprtomorskega jadranja: “Na čaj ali kavo v San Marino”, 12. – 17. oktober 2021

in

Tečaj samostojnega jadranja: “Dalmacija, Kvarner in Benetke”, 17. – 23. oktober 2021

 

Dva termina:

– od 12. do 17. oktobra 2021; Izola – San Marino / Rimini – Dalmacija (Tečaj je zaseden.)

– od 17. do 23. oktobra 2021; Dalmacija – Kvarner – Benetke – Izola  (Prosti sta še 1 do 2 mesti.)

Oba tečaja je mogoče povezati.

 

Odprtomorski tečaj 12. – 17. oktober

Jadrali bomo po odprtem delu severnega Jadranskega morja od Izole do Riminija v Italiji in potem še enkrat čez severni Jadran do Kvarnerja in Severne Dalmacije.  Pot bomo sproti prilagajali vremenu ter morebitnim korona – ukrepom v Italiji in na Hrvaškem.

Vreme je začetek jeseni na Jadranu običajno še vedno prijetno toplo, obetamo pa si lahko nekaj več stalnega vetra kot poleti. V tem obdobju se vse bolj izmenjujeta jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih lahko jadrali tudi s pomočjo maestrala.

Drugi dan je načrtovan prihod v Rimini in tretji dan izlet na hrib v kneževino San Marino, kjer si bomo poleg ogleda starega zgodovinskega mesteca lahko privoščili kavo ali čaj :).

Obale na drugem delu poti si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na hrvaških otokih predvideni tudi krajši dnevni ali nočni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu ribiških ali kulturno-zgodovinskih krajev.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z nočnim jadranjem, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si udeležbo na jadranju zaradi San Marina, Riminija in hrvaških otokov lahko predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

 

Okvirni plan jadranja:

Prvi in drugi dan: Izola – Rimini

Tretji dan: možnost izleta v San Marino (ni všteto v ceno tečaja) ali pa ogled Riminija in počitek na kateri od plaž v okolici marine.

Četrti in dan: Jadranje čez severni Jadran do Lošinja v Kvarnerju.

Peti in šesti dan: jadranje med kvarnerskimi in severno-dalmatinskimi otoki do okolice Zadra.

Načrt poti je okviren in odvisen predvsem od vremena, prav tako so tudi kraji postankov odvisni od vremena. Možno je tudi, da bomo jadrali po obratnem vrstnem redu. Spremljali bomo tudi covidne razmere na Hrvaškem in v Italiji.

V torek popoldne se zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni.

Ogledamo si vremensko napoved in zvečer odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan na začetku med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Že prvi in drugi dan je v načrtu preko sto milj dolga celonočna in dnevna odprtomorska etapa do Riminija na zahodni jadranski obali. Sledil bo dan počitka, ko se bomo lahko odpravili na izlet v San Marino, ali pa se sprehodili po prostranih plažah v okolici.

Četrti dan bomo še enkrat odjadrali po odprtem morju čez Jadran do Lošinja, če pa bodo razmere tako zahtevale, si bomo izbrali tudi kakšen drug cilj.

Naslednja dva dneva bomo jadrali med kvarnerskimi in severno-dalmatinskimi otoki (Ilovik, Silba, Ist, Molat, Dugi otok, …). Zaključek  je predviden v nedeljo popoldne nekje v okolici Zadra, kjer se bo prva posadka izkrcala in nova vkrcala. Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti si bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 350 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški izleta v San Marino, zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Prevoz do Izole: Prvi dan lahko organiziram prevoz z avtom iz Ljubljane (Stanežiče) do Izole.

Prevoz iz Zadra do Slovenije: Zadnji dan lahko pomagam organizirati oz. uskladiti prevoz z avtom od okolice Zadra do Slovenije. Iz Zadra je tudi avtobusna povezava do Ljubljane.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

 

Tečaj samostojnega jadranja 17 – 23. oktober 2021

Jadrali bomo med dalmatinskimi in kvarnerskimi otoki do juga Istre in nato preko severnega Jadranskega morja do Benetk in Izole.  Pot bomo sproti prilagajali vremenu ter morebitnim korona-ukrepom v Italiji in na Hrvaškem.

Vreme je začetek jeseni na Jadranu običajno še vedno prijetno toplo, obetamo pa si lahko nekaj več stalnega vetra kot poleti. V tem obdobju se vse bolj izmenjujeta jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih lahko jadrali tudi s pomočjo maestrala.

Prvi dan se popoldne zberemo v Dalmaciji v okolici Zadra in odjadramo med otoke Severne Dalmacije. Prvo polovico tečaja bomo jadrali med severnimi dalmatinskimi in med kvarnerskimi otoki, drugo polovico tečaja pa od Istre do Benetk in Izole.

Obale si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na hrvaških otokih predvideni tudi krajši dnevni ali nočni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo približno polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov ter ribiških ali kulturno-zgodovinskih krajev.

Pri tečaju samostojnega jadranja ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti po morju aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z nočnim jadranjem, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si udeležbo na jadranju zaradi lepih hrvaških otokov in Benetk lahko predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi enodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

 

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

 

Okvirni plan jadranja:

Prvi dan: okolica Zadra – Dugi otok,

Drugi dan: Dugi otok – Molat – Ist – Silba,

Tretji dan: Silba – Ilovik – Lošinj ali Susak,

Četrti dan: Susak – Istra – Benetke,

Peti in šesti dan: Benetke in jadranje do Izole.

Načrt poti je okviren in odvisen predvsem od vremena, prav tako so tudi kraji postankov odvisni od vremena, spremljali bomo tudi covidne razmere na Hrvaškem in v Italiji.

V nedeljo sredi dneva se zberemo v dogovorjenem kraju v okolici Zadra in se vkrcamo na jadrnico „Skokica“. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni.

Ogledamo si vremensko napoved in popoldne odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan na začetku med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Prve tri dni bomo jadrali med kvarnerskimi in severno-dalmatinskimi otoki (Ilovik, Silba, Ist, Molat, Dugi otok, …), druge tri dni pa bomo s Kvarnerja jadrali mimo Istre do Benetk in Izole. Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

 

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti si bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 350 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški izletov in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Prevoz iz Slovenije do Zadra: prvi dan lahko pomagam organizirati oz. uskladiti prevoz z avtom do okolice Zadra. Do Zadra je tudi avtobusna povezava iz Slovenije (Flixbus).

Prevoz iz Izole: Zadnji dan lahko organiziram prevoz z avtom do Ljubljane (Stanežiče).

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

(Opomba: jadranje od slovenske meje do Izole ni del tečaja).

 

 

 

Tečaj odprtomorskega jadranja

Po Jadranu od Slovenije mimo Jabuke in / ali Palagruže do Južne Dalmacije 22. – 28.6.2021

Jadrali bomo po odprtem delu Jadranskega morja od Izole do Južne Dalmacije (verjetno do Dubrovnika). Vmes se bomo ustavljali ob istrski obali in na kvarnerskih ter dalmatinskih otokih Hrvaške. Načrtovano je tudi jadranje mimo Jabuke in Palagruže, dveh od obale najbolj oddaljenih jadranskih otokov.

Vreme na Jadranu je konec junija po navadi poletno, dnevi pa so razkošno dolgi. Le noči na krovu jadrnice so lahko še hladne, a to ob primerno toplih oblačilih ni težava. V tem obdobju se ob stabilnem vremenu izmenjujeta popoldanski maestral in nočni burin, ob prehodu vremenske fronte pa se izmenjata jugo in burja.

Istre in številnih hrvaških otokov si ne bomo le ogledovali s krova barke, temveč so tam predvideni tudi postanki – včasih za sprehod ali kosilo, včasih pa bomo v zalivih sidrali preko noči. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih jadranskih otokov in zalivov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

 

Okvirni plan jadranja:

22. junija se ob 15.00 uri zberemo v marini v Izoli in se vkrcamo na jadrnico “Skokica”. Spoznamo se med seboj in z barko ter nabavimo hrano in pijačo za naslednje dni. Ogledamo si vremensko napoved, naredimo dnevni načrt poti in proti večeru odjadramo ob istrski obali proti jugu.

Formalnosti ob prečkanju meje bomo  opravili predvidoma v Piranu in Puli.

Naslednjih pet dni bomo jadrali po zunanji strani mimo kvarnerskih in dalmatinskih otokov in se na nekaterih tudi ustavili (npr. Susak, Ist, Dugi otok, Vis, Lastovo, Mljet, …).

Pot in postanki na otokih bodo odvisni predvsem od vremena. V kolikor bo vreme dovolj ugodno in varno, bomo jadrali mimo Jabuke in Palagruže in se na slednjem otoku morda tudi sprehodili do svetilnika.

Tečaj zaključimo 28. junija predvidoma v Dubrovniku.

Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju in z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 350 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

(Opombe: – Jadranje od Izole do slovenske meje ni del tečaja.

– Če bo med udeleženci dovolj zanimanja lahko pomagam organizirati tudi prevoz z avtom prvi dan od Ljubljane do Izole in zadnji dan od Dubrovnika do Ljubljane.

– Dubrovnik ima ugodno letalsko povezavo z Zagrebom, prav tako iz Dubrovnika v Ljubljano vozi Flixbus.)

 

 

Tečaj odprtomorskega jadranja – okoli otočka Jabuka

Od 27. aprila do 2. maja 2021 na relaciji Severna Dalmacija – Jabuka – severnodalmatinski in kvarnerski otoki – Istra – Izola

Jadrali bomo po odprtem delu Jadranskega morja iz Dalmacije okoli otočka Jabuka do Istre in Izole.

Točen kraj odhoda sporočimo dan ali dva pred odhodom, odvisen pa bo predvsem od vremenske napovedi za jadranje do Jabuke. V nadaljevanju poti se bomo med jadranjem proti severu ustavili na katerem od dalmatinskih in kvarnerskih otokov ter ob istrski obali.

Vreme na Jadranu je spomladi že toplejše, dnevi so prijetno dolgi. Le noči na krovu jadrnice so lahko še hladne, a to ob primerno toplih oblačilih ni težava.

V tem obdobju se ob stabilnem vremenu izmenjujeta popoldanski maestral in nočni burin, ob prehodu vremenske fronte pa se lahko izmenjata jugo in burja.

Istre in številnih kvarnerskih ter dalmatinskih otokov si ne bomo ogledovali le s krova barke, temveč so tam predvideni tudi postanki, včasih za sprehod ali kosilo, včasih pa za počitek in bomo v zalivih sidrali preko noči. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa bomo lahko namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih jadranskih otokov in zalivov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi. Ne nazadnje se bomo ukvarjali tudi s tem, kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi z zadnje poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

 

Okvirni plan jadranja:

27. aprila se ob 14.00 uri zberemo v Dalmaciji in se vkrcamo na jadrnico “Skokica”. Točen kraj vkrcanja bomo sporočili dan ali dva pred odhodom – predvidoma bo to nekje med Zadrom in Trogirjem – ko bomo na podlagi vremenske napovedi vedeli, kje bo najboljše izhodišče za jadranje proti Jabuki.

Spoznamo se med seboj in z barko, nabavimo hrano in pijačo za naslednje dni. Ogledamo si vremensko napoved, naredimo dnevni načrt poti in proti večeru odjadramo proti otočku Jabuka na odprtem morju.

Naslednjih pet dni bomo jadrali po zunanji strani mimo dalmatinskih in kvarnerskih otokov in se na nekaterih tudi ustavili (npr. Lošinj, Dugi otok, Žirje, Pašman, …). Pot in postanki na otokih bodo odvisni predvsem od vremena. Osrednji cilj je jadranje okoli Jabuke, ki je eden od najbolj odročnih hrvaških otokov, a tja bomo jadrali le, če nam bo to dovolilo vreme.

Tečaj zaključimo 2. maja v Izoli.

Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 350 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

(Opombe: – Jadranje od slovenske meje do Izole ni del tečaja.

Pomagam lahko organizirati tudi prevoz z avtom prvi dan od Ljubljane do Dalmacije in zadnji dan od Izole do Ljubljane.)

 

 

Tečaj odprtomorskega jadranja – Jabuka

Od 22. do 27. aprila 2021 na relaciji Izola – Istra – Kvarnerski otoki – Jabuka – Severna Dalmacija

Opomba: Tečaj je zaseden. Ker je za tečaje odprtomorskega jadranja več zanimanja, bom verjetno “Prvomajske aktivne počitnice” 27.4. – 2.5.  spremenil v tečaj odprtomorskega jadranja v obratni smeri – od Dalmacije mimo Jabuke do Izole.

 

Jadrali bomo po odprtem delu Jadranskega morja od Izole do Jabuke in Dalmacije.

Vmes se bomo ustavljali ob istrski obali, na katerem od kvarnerskih otokov in tudi na dalmatinskih otokih Hrvaške.

Vreme na Jadranu je spomladi že toplejše, dnevi so že prijetno dolgi. Le noči na krovu jadrnice so lahko še hladne, a to ob primerno toplih oblačilih ni težava.

V tem obdobju se ob stabilnem vremenu izmenjujeta popoldanski maestral in nočni burin, ob prehodu vremenske fronte pa se izmenjata jugo in burja.

Istre in številnih kvarnerskih ter dalmatinskih otokov si ne bomo ogledovali le s krova barke, temveč so tam predvideni tudi postanki, včasih za sprehod ali kosilo, včasih pa za počitek in bomo v zalivih sidrali preko noči. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih jadranskih otokov in zalivov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

 

Okvirni plan jadranja:

22. aprila se ob 15.00 uri zberemo v marini v Izoli in se vkrcamo na jadrnico “Skokica”. Spoznamo se med seboj in z barko, nabavimo hrano in pijačo za naslednje dni. Ogledamo si vremensko napoved, naredimo dnevni načrt poti in proti večeru odjadramo ob istrski obali proti jugu.

Mejne formalnosti bomo  opravili predvidoma v Piranu in Puli.

Naslednjih pet dni bomo jadrali po zunanji strani mimo kvarnerskih in dalmatinskih otokov in se na nekaterih tudi ustavili (npr. Lošinj, Dugi otok, Žirje, Pašman, …). Pot in postanki na otokih bodo odvisni predvsem od vremena. Osrednji cilj je jadranje okoli Jabuke, ki je eden od najbolj odročnih hrvaških otokov, a tja bomo jadrali le, če nam bo to dovolilo vreme.

Tečaj zaključimo 27. aprila nekje v okolici Biograda.

Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 350 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

(Opombe: – Jadranje od Izole do slovenske meje ni del tečaja.

– Če bo med udeleženci dovolj zanimanja lahko pomagam organizirati tudi prevoz z avtom prvi dan od Ljubljane do Izole in zadnji dan od Biograda do Ljubljane.)

  

Istra in Kvarnerski otoki – aktivne jadralske počitnice

Šest dni jadranja in krajših pohodov ob obali, po naravnih parkih in hribih Istre ter kvarnerskih otokov od 14. do 19. oktobra 2020.

(Opomba: prosto je še eno mesto)

Odjadrali bomo iz Izole ob zahodni istrski obali in potem še čez Kvarnerski zaliv do Cresa in Lošinja.

Jadralsko popotovanje je zamišljeno kot aktivne počitnice, ki so kombinacija jadranja, lažjega planinarjenja in sprehodov v naravi. Poleg jadranja se bomo ustavljali ob obali v zanimivih istrskih mestecih (Izola, Piran, Umag, Vrsar, Rovinj) in v naravnih parkih (Palud, Kamenjak). Iz Izole se bomo sprehodili po razglednih Šavrinskih gričih v zaledju mesteca, na Cresu se bomo povzpeli na približno 400 metrov visok hrib Helm do vasi Lubenice, na Lošinju pa bomo splezali na 588 m visok hrib Osorščica, s katere je čudovit razgled na kvarnerske otoke in na Severno Dalmacijo.

Vreme je sredi jeseni na Jadranu običajno še vedno prijetno toplo, morje pa se že ohladi na okoli 20 stopinj, kar omogoča plavanje v njem le še najpogumnejšim.

V tem obdobju se z vremenskega zornega kota običajno izmenjujeta jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih jadrali tudi s pomočjo maestrala.

 

Okvirni plan poti:

V sredo 14. oktobra popoldne iz Izole odjadramo proti hrvaški Istri.

V četrtek 15. oktobra bomo jadrali ob zahodni istrski obali in se spotoma ustavili v katerem od istrskih mestec ter se sprehodili po naravnem parku Palud pri Rovinju.

 

 

 

V petek 16. oktobra bomo jadrali čez Kvarnerski zaliv do Cresa, kjer bomo sidrali v katerem od tamkajšnjih zalivov in se popoldne vzpeli do razgledne vasice Lubenice.

 

 

 

V soboto 17. oktobra je v načrtu jadranje do Osorja in pohod na Osorščico na Lošinju. Najvztrajnejši se lahko vzpnejo tudi na njen 588 m visoki vrh Televrina.

 

 

 

V nedeljo 18. oktobra se vrnemo v Istro in se bomo dopoldne spotoma sprehodili po naravnem parku Kamenjak na jugu Istre. Z nekaj postanki bomo popoldne jadrali ob zahodni obali Istre in se predvidoma ponoči vrnili v Izolo.

 

V ponedeljek 19. oktobra  bomo naše jesensko počitniško popotovanje zaključili s sprehodom med vinogradi in nasadi oljk na razglednih Šavrinskih gričih v zaledju Izole.

 

Časovni načrt poti je okviren in je zaradi varnosti odvisen tudi od vremena, kateremu se bomo sproti prilagajali. Prav tako so tudi postanki ob obali in na otokih odvisni od vremena, stanja morja in nekoliko seveda tudi od želja ter razpoloženja udeležencev. Možno je tudi, da bomo jadrali po drugačnem vrstnem redu. Od udeležencev se pričakuje (ni pa to obvezno), da aktivno sodelujejo pri jadranju in drugih opravilih na barki.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

V sredo 14. oktobra popoldne se do 14.ure zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter pred odhodom na pot skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni. Navada je, da sami poskrbimo za prehrano in pijačo na barki, pri opravilih v kuhinji se izmenjujemo, stroške hrane in pijače pa si sorazmerno razdelimo. Spanje je v dvoposteljnih kabinah.

Vsak dan si pred odhodom ogledamo vremensko napoved in in zgodaj zjutraj odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa se bomo po želji lahko pogovorili o osnovah navigacije in meteorologije.

Večere na poti si bomo lahko popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja. Preko noči bomo sidrali v zalivih ob obali.

 

Cena potovanja: 290 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje jadranja in popotovanja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, morebitnih stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški zavarovanja in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave in dodatne informacije je tukaj.

(Opomba: jadranje od Izole do

Udeleženci ki bodo bolj na tesno z dopustom, lahko počitnice zaključijo že v nedeljo zvečer.)

 

 

 

Na čaj ali kavo v San Marino – tečaj odprtomorskega jadranja

 

Dva termina:

– od 9. do 13. septembra 2020 (prosto je še eno mesto)

– od 23. do 27. septembra 2020 (Tečaj je zaseden.

V oktobru bom pripravil še en program jadranja – aktivnih jadralskih počitnic, ki bo kombinacija jadranja, pohodništva in planinarjenja po hrvaških otokih.)

 

 

Jadrali bomo po odprtem delu severnega Jadranskega morja od Izole do Ravenne ali Riminija v Italiji in potem še enkrat ali dvakrat čez severni Jadran do Istre in / ali Chioggie ter Benetk. Zadnji del naše jadralske poti bo vrnitev do Istre in Izole.

Vreme je začetek jeseni na Jadranu običajno še vedno prijetno toplo, obetamo pa si lahko nekaj več stalnega vetra kot poleti. V tem obdobju se že začenjata izmenjevati jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih jadrali tudi s pomočjo maestrala.

Drugi dan je načrtovan postanek v Ravenni ali Riminiju in izlet s sposojenim avtom na hrib v kneževino San Marino, kjer si bomo poleg ogleda starega zgodovinskega mesteca lahko privoščili kavo ali čaj :).

Obale na drugem delu poti si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so tam predvideni tudi krajši dnevni ali nočni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu ribiških ali kulturno-zgodovinskih krajev.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi San Marina, Ravenne, Chioggie in Benetk predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

 

Okvirni plan jadranja:

Prvi dan in noč: Izola – Ravenna

Drugi dan: možnost izleta v San Marino s sposojenim avtom (ni všteto v ceno tečaja) ali pa ogled Ravenne in počitek na kateri od plaž v okolici marine.

Tretji in četrti dan: Jadranje po severnem Jadranskem morju s postanki v Chioggi in / ali Benetkah.

Peti dan: jadranje in vrnitev v Izolo z verjetnim postankom v Piranskem zalivu.

Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi kraji postankov odvisni od vremena. Možno je tudi, da bomo jadrali po obratnem vrstnem redu.

V sredo popoldne se zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni.

Ogledamo si vremensko napoved in zvečer odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Že prvi dan je v načrtu preko sto milj dolga celonočna in dnevna odprtomorska etapa do Ravenne ali Riminija na zahodni jadranski obali. Sledil bo dan počitka, ko se bomo lahko odpravili na izlet v San Marino, ali pa se sprehodili po prostranih plažah v okolici.

Tretji in četrti dan bomo še enkrat odjadrali na odprto morje in se vmes ustavili v Beneški laguni.

Zaključek  je predviden v nedeljo proti večeru v Izoli. Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti si bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 280 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški izleta v San Marino, zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave in dodatne informacije je tukaj.

(Opomba: jadranje od slovenske meje do Izole ni del tečaja).

 

Jadranje v Benetke, Chioggio in Istro

Tečaj odprtomorskega jadranja od 26. do 31. avgusta 2020.

(Opomba: Zasedena so vsa mesta.

Za sredi septembra bom pripravil podoben odprtomorski tečaj, pri katerem bomo jadrali čez severni jadran do Ravenne ali Riminija – z možnostjo obiska San Marina, v nadaljevanju pa bomo jadrali še do Chioggie in Benetk.Termin in program bom objavil prihodnji teden.)

Jadrali bomo po odprtem delu severnega Jadranskega morja od Izole do Benetk in / ali Chioggie v Italiji in potem še enkrat čez Jadran do juga Istre na Hrvaškem. Zadnji del naše jadralske poti bo potekal med istrskimi otoki in ob istrski obali.

Vreme je konec avgusta na Jadranu še vedno prijetno toplo, obetamo pa si lahko nekaj več stalnega vetra kot sredi poletja. V tem obdobju se že začenjata izmenjevati jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo zjutraj jadrali z burinom ob popoldnevih pa s pomočjo maestrala.

Po nočnem prečenju severnega Jadrana je drugi dan načrtovan krajši postanek v Benetkah, kjer si bomo ob sprehodu lahko privoščili kavo ali čaj. Istrskih otokov in obale na drugem delu poti si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so tam predvideni tudi krajši postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi Benetk, Chioggie in slikovite jadranske obale predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Dvakrat bomo jadrali čez severno Jadransko morje, po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

Okvirni plan jadranja:

26.8. Izola – Piran (spoznavanje z barko);

26.-27.8. Piran – Benetke;

27.8. Benetke – Chioggia;

28.8. Chioggia – Pula – Banjole;

29.8. Banjole – Kamenjak – Medulin;

30.8. Medulin – Palud – Rovinj – Poreč;

31.8. Poreč – Umag – Piran – Izola.

Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi kraji postankov odvisni od vremena. Možno je tudi, da bomo jadrali po obratnem vrstnem redu, ali pa se bomo ustavili drugje, kot je zapisano v osnovnem načrtu.

V sredo 26. avgusta popoldne se zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni. Ogledamo si vremensko napoved in pod večer odjadramo na krajše spoznavno jadranje do Pirana. Na jadrnici se prvo popoldne med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Po krajšem večernem sidranju v Piranskem zalivu je že prvo noč v načrtu celonočna odprtomorska etapa do Benetk na zahodni jadranski obali.

Četrtkovo dopoldne bo prosto za krajši sprehod po Benetkah, popoldne pa bomo po kanalih v beneški laguni odpluli do Chioggie na jugu lagune, kjer bomo za Skokico našli prostor za čez noč.

V petek 28. avgusta. bomo še enkrat odjadrali čez Jadran do juga Istre, kamor bomo prijadrali zvečer. Po opravljenih hrvaških mejnih formalnostih v Puli bomo odjadrali še do Banjol južno od Pule.

V nadaljevanju poti bomo jadrali okoli rta Kamenjak na skrajnem jugu Istre in se v soboto ter nedeljo nekajkrat ustavili ob katerem od istrskih otokov ter ob obali.

Zaključek  je predviden v ponedeljek 31. avgusta sredi dneva v Izoli. Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 280 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški izleta v Benetke, zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

(Opomba: jadranje od slovenske meje do Izole ni del tečaja).

 

 

 

Tečaj odprtomorskega jadranja

Po Jadranu od Slovenije mimo Jabuke in Palagruže do juga Dalmacije in/ali Črne gore 24.6. – 1.7.2020

(Opomba:  Za ta tečaj ni več prostih mest. Naslednji tečaj bo predvidoma v drugi polovici avgusta 2020)

Jadrali bomo po odprtem delu Jadranskega morja od Izole do Dubrovnika / Cavtata (ali do Boke Kotorske v Črni gori, če bodo do takrat sproščene omejitve in ponovno uveden letalski promet Podgorica – Ljubljana). Vmes se bomo ustavljali ob istrski obali in na dalmatinskih otokih Hrvaške. Načrtovano je tudi jadranje mimo Jabuke in Palagruže, dveh od obale najbolj oddaljenih jadranskih otokov.

Vreme na Jadranu je konec junija po navadi poletno, dnevi pa so že prijetno dolgi. Le noči na krovu jadrnice so lahko še hladne, a to ob primerno toplih oblačilih ni težava. V tem obdobju se ob stabilnem vremenu izmenjujeta popoldanski maestral in nočni burin, ob prehodu vremenske fronte pa se izmenjata jugo in burja.

Istre in številnih dalmatinskih otokov si ne bomo ogledovali le s krova barke, temveč so tam predvideni tudi postanki, včasih za sprehod ali kosilo, včasih pa bomo v zalivih sidrali preko noči. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih jadranskih otokov in zalivov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je lani po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

 

Okvirni plan jadranja:

24. junija se ob 15.00 uri zberemo v marini v Izoli in se vkrcamo na jadrnico “Skokica”. Spoznamo se med seboj in z barko, nabavimo hrano in pijačo za naslednje dni. Ogledamo si vremensko napoved, naredimo dnevni načrt poti in proti večeru odjadramo ob istrski obali proti jugu.

Mejne formalnosti bomo  opravili predvidoma v Piranu in Puli.

Naslednjih pet dni bomo jadrali po zunanji strani mimo kvarnerskih in dalmatinskih otokov in se na nekaterih tudi ustavili (npr. Ist, Dugi otok, Vis, Korčula, Lastovo, …). Pot in postanki na otokih bodo odvisni predvsem od vremena. V kolikor bo vreme dovolj ugodno in varno, bomo jadrali tudi mimo Jabuke in Palagruže. 

Tečaj zaključimo 30. junija v Dubrovniku ali Cavtatu. (V primeru jadranja do Črne gore bomo hrvaške izstopne formalnosti opravili na Lastovu ali Korčuli in tečaj zaključili 1. julija v Boki Kotorski v Črni gori.)

Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 350 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

(Opombe: – Jadranje od Izole do slovenske meje ni del tečaja.

– Če bo med udeleženci dovolj zanimanja lahko pomagam organizirati tudi prevoz z avtom prvi dan od Ljubljane do Izole in zadnji dan od Dubrovnika do Ljubljane.

– Dubrovnik ima ugodno letalsko povezavo z Zagrebom, Podgorica pa z Ljubljano.)

 

Tečaj odprtomorskega jadranja od 3. do 8. junija 2020

Tečaj od 3. do 8. junija je že zaseden.

Za zadnji teden junija bom pripravil nov podoben program odprtomorskega tečaja, a v obratni smeri – od Slovenije proti jugu Jadrana.

 

Hvar ali Pelješac – Korčula – Palagruža ali Jabuka – Dugi otok – Premuda – Pula – Izola v skupni dolžini približno 400 navtičnih milj

 

Jadrali bomo po odprtem delu Jadranskega morja in deloma med dalmatinskimi in kvarnerskimi otoki. V kolikor bodo vremenska napoved in razmere na morju zelo ugodne, bomo jadrali do obeh od obale najbolj oddaljenih jadranskih otokov, Palagruže in Jabuke.

Konec pomladi je vreme na Jadranu lahko že prijetno toplo, obetamo pa si lahko tudi več vetra kot poleti. V tem obdobju se izmenjujeta jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih jadrali tudi s pomočjo maestrala.

Lepih dalmatinskih otokov si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na njih predvideni tudi krajši dnevni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih jadranskih otokov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta lansko leto doživela temeljito prenovo.

Okvirni plan jadranja:

3.6. Obala pri Hvaru – Korčula,

4.-5.6. Korčula – Palagruža – Vis – Jabuka – Dugi otok;

6.6. Dugi otok – Lošinj,

7.6. Lošinj – Pula

8.6. Pula – Piran – Izola

Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena in razpoloženja posadke.

V sredo 3. junija se sredi dneva vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana ali zasidrana nekje ob celinski obali v bližini otoka Hvar (lokacijo, ki bo najprimernejša za prihod z avtom bom sporočil pred odhodom).

Najprej se spoznamo z jadrnico in med seboj in nato odjadramo proti Korčuli, kjer nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni . Glede na vremensko napoved naredimo oziroma prilagodimo okvirni načrt potovanja. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z nekaj teorije s področja navigacije, aerodinamike, z delovanjem jader in z osnovami varnosti na morju.

Prvi dan bomo za ogrevanje jadrali do Korčule. Krajši etapi prvi dan bo v nadaljevanju sledila daljša dvodnevna jadralska etapa mimo najbolj odmaknjenih jadranskih otokov Palagruža in Jabuka (mimo obeh otokov bomo jadrali le, če bodo vremenske razmere ugodne, sicer se bomo dogovorili za enega od obeh.

V nadaljevanju poti se bomo večkrat ustavili na katerem od zunanjih dalmatinskih in kvarnerskih otokov ter v Istri. Zaključek  je predviden 8. junija v Izoli. Med jadranjem se bomo trudili z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe. Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 280 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi ni vključeno zavarovanje, ter stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave ali dodatne informacije je tukaj.

(Opombe: V kolikor bo dovolj zanimanja lahko pomagamo organizirati tudi cenovno ugoden prevoz z avtom v sredo 3.6. zgodaj zjutraj iz Ljubljane do barke pri Hvaru, ter v ponedeljek 8.6. iz Izole do Ljubljane.

Jadranje od slovenske meje do Izole ni del tečaja)

 

Video film z našega lanskega spomladanskega odprtomorskega tečaja med Dubrovnikom, Palagružo in Izolo:

 

 

Po Jadranu od Slovenije do Črne gore

Tečaj odprtomorskega jadranja sem moral v aprilu žal odpovedati zaradi korona-omejitev.

Jadrali bomo po odprtem delu Jadranskega morja od Izole do Boke Kotorske v Črni gori in se vmes ustavljali ob istrski obali in na dalmatinskih otokih Hrvaške.

Vreme spomladi na Jadranu postaja vse toplejše, dnevi pa so že prijetno dolgi. Obetamo si lahko nekaj več stalnega vetra kot poleti, le noči na krovu jadrnice so lahko še hladne, a to ob primerno toplih oblačilih ni težava. V tem obdobju se že začenjata izmenjevati jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih jadrali tudi s pomočjo maestrala.

Istre in številnih dalmatinskih otokov si ne bomo ogledovali le s krova barke, temveč so tam predvideni tudi postanki, včasih za sprehod ali kosilo, včasih pa bomo v zalivih sidrali preko noči. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih jadranskih otokov in zalivov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je letos po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

 

Okvirni plan jadranja:

20. aprila se ob 15.00 uri zberemo v marini v Izoli, se vkrcamo na jadrnico “Skokica”. Spoznamo se med seboj in z barko, nabavimo hrano in pijačo za naslednje dni. Ogledamo si vremensko napoved, naredimo dnevni načrt poti in proti večeru odjadramo ob istrski obali proti jugu.

Mejne formalnosti bomo  opravili predvidoma v Piranu in Umagu.

Od 21. do 25. aprila bomo jadrali po zunanji strani mimo kvarnerskih in dalmatinskih otokov in se na nekaterih tudi ustavili (npr. Ist, Dugi otok, Vis, Korčula, Lastovo, …). Pot in postanki na otokih bodo odvisni predvsem od vremena. V kolikor bo vreme dovolj ugodno in varno, bomo jadrali tudi mimo Jabuke in Palagruže. Hrvaške izstopne formalnosti bomo opravili na Lastovu ali Korčuli.

25. aprila bomo prijadrali do Boke Kotorske, kjer bomo opravili črnogorske vstopne formalnosti.

26. aprila je predvideno še jadranje do Bara, kjer bomo zaključili s tečajem.

Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 280 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

(Opombe: – Jadranje od Izole do slovenske meje ni del tečaja.

– Če bo med udeleženci dovolj zanimanja lahko organiziram tudi prevoz z avtom prvi dan od Ljubljane do Izole in zadnji dan od Boke Kotorske do Ljubljane.

– Bar ima povezavo z železnico do letališča v Podgorici, od koder so ugodne letalske povezave z Ljubljano.)

 

Aktivne spomladanske jadralske počitnice

sem moral v aprilu zaradi korona-omejitev odpovedati .

Odhod je predviden 27. aprila iz Bara v Črni gori.

Predvideni so dnevni ali nočni postanki na grških otokih Othoni, Krf, Paxos, Levkas, Itaka, in Kefalinija. Zaključek jadranja je predviden 3. maja v Patrasu na Peleponezu (ali pa v Katakolonu – odvisno od vremena).

Predvidena cena je 280 eur.

Povezava na kontakt za prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

Aktivne jesenske jadralske počitnice

Šest dni jadranja in krajših pohodov ob obali, po naravnih parkih in hribih Istre ter kvarnerskih otokov od 29. oktobra do 3. novembra 2019

Odjadrali bomo iz Izole ob zahodni istrski obali in še čez Kvarnerski zaliv do Cresa in Lošinja.

Jadralsko popotovanje je zamišljeno kot aktivne počitnice, ki so kombinacija jadranja in sprehodov v naravi. Poleg jadranja se bomo ustavljali ob obali v zanimivih istrskih mestecih (Izola, Piran, Umag, Vrsar, Rovinj) in v naravnih parkih (Palud, Kamenjak). Iz Izole se bomo sprehodili po razglednih Šavrinskih gričih, na Cresu se bomo povzpeli na približno 400 metrov visok hrib Helm do vasi Lubenice, na Lošinju pa bomo splezali na 588 m visok hrib Osorščica, s katere je čudovit razgled na kvarnerske otoke in na Severno Dalmacijo.

Vreme je sredi jeseni na Jadranu običajno še vedno prijetno toplo, morje pa se že ohladi na okoli 20 stopinj, kar omogoča plavanje v njem le še najpogumnejšim.

V tem obdobju se z vremenskega zornega kota običajno izmenjujeta jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih jadrali tudi s pomočjo maestrala.

 

Plan poti:

V torek 29. oktobra  je popoldne v načrtu sprehod po razglednih Šavrinskih gričih v zaledju Izole.

 

V sredo 30. oktobra bomo jadrali ob zahodni istrski obali in se spotomo ustavili v nekaj istrskih mestih ter se sprehodili po naravnem parku Palud pri Rovinju.

 

V četrtek 31.oktobra bomo jadrali čez Kvarnerski zaliv do Cresa, kjer bomo sidrali v katerem od tamkajšnjih zalivov in se popoldne vzpeli do razgledne vasice Lubenice.

 

V petek 1. novembra je v načrtu jadranje do Osorja in pohod na Osorščico na Lošinju. Najvztrajnejši se lahko vzpnejo tudi na njen 588 m visoki vrh Televrina.

 

V soboto 2. novembra se vrnemo v Istro in se spotoma sprehodimo po naravnem parku Kamenjak.

 

V nedeljo 3. novembra bomo z nekaj postanki jadrali ob zahodni obali Istre in naše jesensko počitniško popotovanje zvečer zaključili v Izoli.

 

Časovni načrt poti je okviren in je zaradi varnosti odvisen tudi od vremena, kateremu se bomo sproti prilagajali. Prav tako so tudi postanki ob obali in na otokih odvisni od vremena, stanja morja in nekoliko seveda tudi od želja ter razpoloženja udeležencev. Možno je tudi, da bomo jadrali po drugačnem vrstnem redu. Od udeležencev se pričakuje (ni pa to obvezno), da aktivno sodelujejo pri jadranju in drugih opravilih na barki.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je letos po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

V torek 29. oktobra popoldne se do 14.ure zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj ter se še pred večerom odpravimo na krajši sprehod na Šavrinske griče nad Izolo.

Zvečer skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni. Navada je, da sami poskrbimo za prehrano in pijačo na barki, pri opravilih v kuhinji se izmenjujemo, stroške hrane in pijače pa si sorazmerno razdelimo. Spanje je v dvoposteljnih kabinah.

Vsak dan si pred odhodom ogledamo vremensko napoved in in zgodaj zjutraj odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa se bomo po želji lahko pogovorili o osnovah navigacije in meteorologije.

Večere na poti si bomo lahko popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja. Preko noči bomo sidrali v zalivih ob obali.

 

Cena potovanja: 250 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje jadranja in popotovanja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, morebitnih stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški zavarovanja in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave in dodatne informacije je tukaj.

 

 

Na čaj ali kavo v San Marino

Tečaj odprtomorskega jadranja od 18. do 22. septembra 2019

Jadrali bomo po odprtem delu severnega Jadranskega morja od Izole do Riminija v Italiji in potem še enkrat čez Jadran do Lošinja na Hrvaškem. Zadnji del naše jadralske poti bo potekal med kvarnerskimi otoki in ob istrski obali.

Vreme je začetek jeseni na Jadranu običajno še vedno prijetno toplo, obetamo pa si lahko nekaj več stalnega vetra kot poleti. V tem obdobju se že začenjata izmenjevati jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih jadrali tudi s pomočjo maestrala.

Drugi dan je načrtovan postanek v Riminiju in izlet na hrib v kneževino San Marino, kjer si bomo lahko privoščili kavo ali čaj. Kvarnerskih otokov in istrske obale na drugem delu poti si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so tam predvideni tudi krajši postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje, ni pa to obvezno. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste na malo daljši poti čez morje aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi San Marina in slikovitih jadranskih otokov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je letos po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta doživela temeljito prenovo.

Okvirni plan jadranja:

18-19.9. Izola – Rimini;

20.-21.9. Rimini – Lošinj;

21.-22.9. Lošinj –Unije – Kamenjak – Rovinj – Piran – Izola.

Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena. Možno je tudi, da bomo jadrali po obratnem vrstnem redu.

V sredo 18. Septembra popoldne se zberemo v Izoli in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana v marini Izola. Spoznamo se z jadrnico in med seboj in skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni Ogledamo si vremensko napoved in zvečer odjadramo na pot. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z delovanjem jader. V naslednjih dneh pa bomo ponovili osnove navigacije, meteorologije, aerodinamike, in se pogovorili o varnosti na morju.

Že prvi dan je v načrtu preko sto milj dolga celonočna in dnevna odprtomorska etapa do Riminija

Riminija na zahodni jadranski obali. Sledil bo dan počitka, ko se bomo lahko odpravili na izlet v San Marino, ali pa se sprehodili po prostranih plažah v okolici.

V petek 20.9. bomo še enkrat odjadrali čez Jadran do Lošinja, kamor bomo prijadrali v soboto. Po opravljenih hrvaških mejnih formalnostih v Malem Lošinju in krajšem postanku, se bomo odpravili proti Istri. V nadaljevanju poti se bomo v soboto in nedeljo nekajkrat ustavili še na katerem od kvarnerskih otokov ter v Istri.

Zaključek  je predviden v nedeljo 22. septembra popoldne v Izoli. Med jadranjem se bomo ukvarjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe.

Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 280 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi niso vključeni stroški izleta v San Marino, zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave in dodatne informacije je tukaj.

(Opomba: jadranje od slovenske meje do Izole ni del tečaja).

 

 Video film z našega spomladanskega odprtomorskega tečaja med Dubrovnikom, Palagružo in Izolo:

 

Tečaj odprtomorskega jadranja od 30. maja do 4. junija 2019

na relaciji Cavtat – Lastovo – Palagruža – Jabuka – Dugi otok – Premuda – Istra – Izola v skupni dolžini približno 400 navtičnih milj

 

Jadrali bomo po odprtem delu Jadranskega morja in deloma med dalmatinskimi in kvarnerskimi otoki. V kolikor bo vremenska napoved zelo ugodna, bomo v prvem delu odjadrali tudi čez Jadran do italijanskih otokov Tremiti (na zemljevidu označeno z rdečo).

Konec pomladi je vreme na Jadranu lahko že prijetno toplo, obetamo pa si lahko več vetra kot poleti. V tem obdobju se izmenjujeta jugo in burja, če pa bo vreme stabilno, bomo ob popoldnevih jadrali tudi s pomočjo maestrala.

Lepih dalmatinskih otokov si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na njih predvideni tudi krajši dnevni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom in ogledu otokov.

Pri odprtomorskem jadranju ne gre za začetniški jadralski tečaj, zato je pri udeležencih dobrodošlo jadralsko predznanje. Ne bomo se učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na odprtem morju. Vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi slikovitih jadranskih otokov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po odprtem morju boste od izkušenega oceanskega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti, kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na odprtem morju sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki. Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi dvodnevno neprekinjeno pot po odprtem morju, kjer kopnega ne bo videti na obzorju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju.

Jadrali bomo na jadrnici “Skokica” (Y-40), ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo in je po zadnji vrnitvi s poti okoli sveta letos doživela temeljito prenovo.

Okvirni plan jadranja: 30.5.Cavtat; 31.5. Cavtat – Lastovo – 1.6. Palagruža – Jabuka – Dugi otok; 2.6. Dugi otok – Premuda; 3.6. Premuda – Susak – Kamenjak; 4.6. Kamenjak – Rovinj – Piran – Izola

Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

V četrtek 30 maja do večera se zberemo in vkrcamo na jadrnico „Skokica“, ki bo privezana ali zasidrana v pristanišču mesteca Cavtat (ki je v bližini dubrovniškega letališča).

Najprej se spoznamo z jadrnico in med seboj in nato v petek 31. maja zjutraj skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni ter odjadramo na pot. Glede na vremensko napoved naredimo oziroma prilagodimo okvirni načrt potovanja. Na jadrnici se prvi dan med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z nekaj teorije s področja navigacije, aerodinamike, z delovanjem jader in z osnovami varnosti na morju.

Prvi dan bomo za ogrevanje jadrali do Lastova. Krajši etapi prvi dan bo v nadaljevanju sledila daljša dvodnevna jadralska etapa mimo najbolj odmaknjenih jadranskih otokov Palagruža in Jabuka.

V nadaljevanju poti se bomo večkrat ustavili na katerem od zunanjih dalmatinskih in kvarnerskih otokov ter v Istri. Zaključek  je predviden 4. junija v Izoli. Med jadranjem se bomo trudili z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe. Uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem. Pravično si bomo razdelili tudi druga opravila na barki, kot so npr. kuhanje, čiščenje in pospravljanje. Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja, boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za pravo mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

Cena tečaja: 350 eur na osebo (DDV je vključen)

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi ni vključeno zavarovanje, ter stroški letalskih kart oz. prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave ali dodatne informacije je tukaj.

(Opombe: Cavtat je v bližini letališča Dubrovnik, do katerega je mogoče po razmeroma ugodnih cenah prileteti iz Zagreba. V kolikor bo dovolj zanimanja lahko pomagamo organizirati tudi cenovno še ugodnejši prevoz z avtom v četrtek 30.5. popoldne iz Ljubljane do Cavtata, ter v torek 4.6. iz Izole do Ljubljane.

Jadranje od slovenske meje do Izole ni del tečaja)

 

 

Tečaji oceanskega in odprtomorskega jadranja

Atlantski ocean in Karibsko morje, junij 2018

Tečaj A – Oceansko in odprtomorsko jadranje od 5. do 23. junija 2018 na relaciji Francoska Gvajana (Kourou) – Surinam – Barbados – Martinik (Le Marin) – Guadeloupe – Antigva – St. Kitts in Nevis – St. Martin v skupni dolžini 1180 navtičnih milj.
 
Tečaj B – Oceansko jadranje od 5. do 15. junija na relaciji Francoska Gvajana (Kourou) – Surinam – Barbados – Martinik (Le Marin) v skupni dolžini 850 navtičnih milj.

Tečaj C – Odprtomorsko jadranje od 15. do 23. junija na relaciji Martinik (Le Marin) – Guadeloupe – Antigva – St. Kitts in Nevis – St. Martin v skupni dolžini 330 navtičnih milj

 

Jadrali bomo po zahodnem delu Atlantskega oceana med Južno Ameriko in Malimi Antili v Karibskem morju. Iz tropskega podnebja severa Južne Amerike bomo odjadrali v proti subtropskemu podnebju karibskih otokov. Za to področje so značilni stalni pasatni vetrovi, ki so v pozni pomladi zmerni in pihajo v povprečju s hitrostjo med 15 in 25 vozlov. Seveda se na oceanu lahko zgodi, da bo vmes kakšen dan bolj umirjen, ali pa živahen.

Lepih tropskih otokov si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na njih predvideni tudi krajši dnevni ali dvodnevni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom ogledu slikovitih otokov.

Pri oceanskem jadranju seveda ne gre za začetniški jadralski tečaj, saj se ne bomo učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na Atlantskem oceanu, vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi lepih karibskih otokov, toplega morja in s palmami obrobljenih plaž, predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po Atlantskem oceanu in Karibskem morju boste od izkušenega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti ter kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na oceanu sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi tropskimi otoki, a opravili tudi nekaj večdnevnih neprekinjenih poti po odprtem morju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju, …

Jadrali bomo na jadrnici Y-40, ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo.

Pot od Francoske Gvajane do St. Martina na severu Malih Antilov sem zaradi dolžine razdelil na dva tečaja (varianti B in C), seveda pa se lahko udeležite tudi celotne poti (A).

 

Okvirni plan jadranja:

Tečaj A – 5.6. Kourou, Francoska Gvajana – 7.6. Paramaribo, Surinam -12.6. Barbados – 15.6. Le Marin, Martinik – 17.6. Guadeloupe – 19.6. Antigva – 21.6. St. Kitts in Nevis – 23.6. St. Martin /Sint Maarten. Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

Tečaj B – 5.6. Kourou, Francoska Gvajana – 7.6. Paramaribo, Surinam -12.6. Barbados – 15.6. Le Marin, Martinik. Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

Tečaj C – 15.6. Le Marin, Martinik – 17.6. Guadeloupe – 19.6. Antigva – 21.6. St. Kitts in Nevis – 23.6. St. Martin /Sint Maarten. Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

V torek 5. junija se zberemo v pristanišču mesteca Kourou ob ustju istoimenske reke. V mestu je tudi vesoljski muzej, blizu pa je vesoljsko raketno izstrelišče. Mednarodno letališče Cayenne je oddaljeno približno 50 km (za varianto C je zbor 15.junija v marini v Le Marinu na Martiniku, približno 40 km južno od mednarodnega letališča Fort de France).

Najprej se spoznamo z jadrnico in med seboj, skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni ter se vkrcamo. Glede na vremensko napoved naredimo okvirni načrt

potovanja in še isti večer ali pa naslednji dan izplujemo iz marine. Na jadrnici se med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z nekaj teorije s področja navigacije, aerodinamike – delovanje jader, meteorologije in varnosti na morju.

Prvi dan bomo za ogrevanje jadrali do mejne reke Maroni v Gvajani (oz. do Fort de France na Martiniku). Krajši etapi prvi dan bo v nadaljevanju sledilo nekaj daljših večdnevnih jadralskih etap. Zaključek  je predviden 14. junija na Martiniku (za varianto B) oziroma 23. junija (varianta A in C), vendar si pri načrtovanju letalskih kart za odhod vzemite še dan ali dva rezerve, če bi nas razmere na poti kje zadržale.

Med jadranjem se bomo seznanjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe, uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem.

Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

 

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za tisto mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

 

Cena tečaja:

Tečaj A – 990 eur na osebo

Tečaj B – 590 eur na osebo

Tečaj C – 650 eur na osebo

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

 

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi ni vključeno zavarovanje, stroški vizumov in mejnih formalnosti ter stroški letalskih kart oz. prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave ali dodatne informacije je tukaj.

Za učenje jadranja priporočam jadralno šolo Ahil, s katero sodelujem pri izvajanju jadralskih tečajev.

Udeležencem oceanskega tečaja lahko ponudim še en bonbonček: Udeležbo na plovbi po Amazonki brez doplačila.

Zadnje dni sem preučeval možnost plovbe po rekah Amazonije. Amazonka s pritoki je tudi za jadrnice plovna več kot 1000 km v notranjost. Kakšnih 700 km po rekah in rokavih v delti Amazonke bomo najbrž lahko prepluli tudi s Skokico.

Tisti, ki se bodo za to odločili, bodo morali priti na barko v Belem-u v Braziliji en teden pred začetkom tečaja.

 

Mile je objavil film z našega jadralnega tečaja med Kanarskimi in Zelenortskimi otoki:

Tečaj oceanskega jadranja:

od 13. do 26. aprila 2017 po Indijskem oceanu na relaciji Tasmanija (Hobart) – Južna Avstralija (Port Lincoln) v skupni dolžini 900 navtičnih milj

Odjadrali bomo z juga Tasmanije in potem ob zahodni tasmanski obali proti Južni Avstraliji. Zahodna tasmanska obala je poznana po neokrnjeni naravi, skriva pa tudi nekaj lepih globokih zalivov, v katerih se bomo ustavili in po potrebi počakali na ugodno vremensko okno za jadranje proti severu. V Velikem Avstralskem zalivu nad Tasmanijo je nekaj velikih otokov (npr. Hunter in King), v zavetju katerih bomo lahko jadrali.

 

Tasmanija leži med Pacifikom in Indijskim oceanom. Mi se bomo na pot podali s Pacifiške strani Tasmanije ter južno od Hobarta zavili proti zahodu na Indijski ocean. To območje leži v zmernih geografskih đirinah v področju zahodnih zračnih tokov. Sprva bomo jadrali v področju »rjovečih štiridesetih«, potem pa proti severu v vse bolj umirjene in toplejše vremenske razmere. Seveda bomo spremljali vremenske napovedi in se izognili težjemu vremenu, na oceanu pa se lahko zgodi, da bo vmes kakšen dan tudi zelo umirjen in bo potrebno potovati s pomočjo motorja.

Lepih avstralskih otokov si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na njih predvideni tudi krajši dnevni postanki.

Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili ogledu slikovitih otokov.

 

Pri oceanskem jadranju seveda ne gre za začetniški jadralski tečaj, saj se ne bomo učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na Indijskem oceanu, vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi lepih avstralskih otokov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

 

Med jadranjem po Indijskem oceanu boste od izkušenega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti ter kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na oceanu sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi nekaj večdnevnih neprekinjenih poti po odprtem morju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju, …

 

Jadrali bomo na jadrnici Y-40, ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo.

 

Okvirni plan jadranja:
12/13.4. prihod na barko, spoznavanje z opremo, nabava hrane,

14.4. otok Bruny,

15.-17.4. JZ Tasmanije in Port Davey,

18.4. Strahan,

20.4. otok Hunter,

21.4. otok King

23.4. Cape Bridgewater / Portland

26.4. Port Lincoln ali Adelaide (Po zaključku jadranja je mogoče izvesti nekajdnevni izlet z avtom po avstralski divjini in do znamenitih hribov Mata Tjuta in Uluru).
Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena. V kolikor vreme ob zahodni tasmanski obali ne bo dovolj varno, bomo proti severu jadrali ob vzhodni tasmanski obali.

Do četrtka 13. aprila se zberemo v Derwent Sailing Squadron marini v Hobartu. Najprej se spoznamo z jadrnico in med seboj, skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni ter se vkrcamo. Glede na vremensko napoved naredimo okvirni načrt potovanja in še isti večer ali pa naslednji dan izplujemo iz marine. Na jadrnici se med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z nekaj teorije s področja navigacije, aerodinamike – delovanje jader, meteorologije in varnosti na morju.

Prvi dan bomo za ogrevanje jadrali do razvejanega otoka Bruny južno od Hobarta. Krajši etapi prvi dan bo v nadaljevanju sledilo nekaj srednje dolgih jadralskih etap med zalivi Tasmanije in otoki severno od Tasmanije potem pa dve daljši etapi do južne Avstralije in do Port Lincolna. Zaključek  je predviden 26. aprila v Port Lincolnu (ali Adelaidi) v Južni Avstraliji, a si pri načrtovanju letalskih kart za odhod vzemite še dan ali dva rezerve, če bi nas razmere na poti kje zadržale.

Zaradi dolge poti na drugi konec sveta je seveda smiselno pred začetkom ali po zaključku jadranja kakšen dan nameniti tudi ogledu Tasmanije in Avstralije.

 

Med jadranjem se bomo seznanjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe, uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne morem zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem.

Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za tisto mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

 

Cena:

740 eur na osebo

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

  • Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi ni vključeno zavarovanje, stroški vizumov in mejnih formalnosti ter stroški letalskih kart oz. prevozov do ali z jadrnice. Ustavljali se bomo po zalivih in delali izlete na otoke, vendar to ni predmet tečaja jadranja in ni vključeno v ceno.

Okvirne cene letalskih kart (v januarju) so okrog 900 do 1.200 eur

Dodatne informacije na: miran@tepes.info

  v torek 4.6.