Križarjenje po osrednjem Pacifiku

ZASEDENO. Ni več prostih mest.

Po tropskih otokih sredi Tihega oceana od Ameriške Samoe do Fidžija, od 10. julija do 5. avgusta 2024

Bujni tropski koralni in vulkanski otoki srednjega Pacifika na stiku Polinezije in Melanezije ne poznajo letnih časov. Temperatura dnevno niha med 22 in 30 stopinjami Celzija, rahel do zmeren pasatni veter je stalnica, poletno vročino pa včasih lahko ohladijo kratkotrajne popoldanske plohe. Zelene tropske otoke obliva toplo morje, pod morsko gladino pa se skrivajo pisane korale in raznobarvne tropske ribe.

Med šestindvajset-dnevnim jadralskim križarjenjem, boste tropske otoke lahko doživljali čisto od blizu, tako na morju, kot na kopnem.

 

Jadrali bomo na petnajst-metrski jadrnici “Skokica 3“ (Grand Soleil 50), ki je opremljena za oceansko jadranje in nudi osnovno udobje.

Na barki so tri kabine s po dvema ležiščema, velik salon, dve kopalnici z WC-jema in kuhinja.

Osrednji kokpit je prostoren in klasičen s sedeži ob strani in mizo na sredini ter je s platneno streho zaščiten pred dežjem in valovi. Na palubi je dovolj prostora tako za jadranje, kot za poležavanje v senci, ali pa za sončenje.

Glavno pogonsko sredstvo bodo veter in jadra, le ko vetra ne bo dovolj, bomo potovali s pomočjo motorja. Udeleženci križarjenja bodo po želji lahko aktivno sodelovali pri jadranju.

Popotovanje je zamišljeno kot aktivne počitnice, kjer se bo jadranje prepletalo s postanki na plažah, sprehodi ob obali, z

izleti v notranjost otokov, z obiski naselij ali otokov ob poti ter ogledi naravnih in kulturnih znamenitosti. Večinoma bomo sidrali v zalivih in se na obalo odpravili s čolnom, ali pa bomo barko včasih privezali ob pomol v vaškem pristanišču.

 

Plan križarjenja:

11.7.             Pago Pago, Am. Samoa – Apia, Samoa        (80 navtičnih milj)

14. – 16.7.   Apia – Wallis, Wallis in Futuna                     (270 navtičnih milj)

19.7.            Walis – Futuna                                                 (120 navtičnih milj)

21. – 23.7.   Futuna – Savusavu, Fidži                               (220 navtičnih milj)

25.7. – 3.8.  Savusavu – križarjenje med otoki Fidžija   (240 navtičnih milj)

4.8.              Vuda marina (ali Port Denarau)                     (20 navtičnih milj)

(Opombe: Plan poti je okviren in deloma odvisen tudi od vremenskih razmer. Med križarjenjem so, poleg postankov napisanih v zgornjem planu poti, predvideni tudi krajši vmesni postanki v zalivih in ob otokih.

Pago Pago ima letalske povezave s Havaji, od koder so potem naprej mednarodne letalske povezave z Evropo. Samoa ima letalske povezave s Fidžijem in naprej z Avstralijo, Azijo in Evropo. Med Apio in Pago Pagom vozi trajekt, možno pa je vkrcanje na barko in začetek križarjenja tudi na Samoi, če bo to zaradi cene letalskih kart bolj ugodno. Fidži ima dobre letalske povezave tako z Avstralijo in Novo Zelandijo, kot tudi z letališči v Aziji, od koder so povezave naprej v Evropo.)

Julij in avgust sta vremensko najprijaznejša meseca za križarjenje med tropskimi otoki južno od ekvatorja. Veter je ustaljen, manj je v tem obdobju dežja in sonce je takrat severno od ekvatorja, zato ne pripeka zelo močno.

Vkrcali se boste v pristanišču v Pago Pagu na otoku Tutuila, ki je največji otok Ameriške Samoe (ali po želji dan pozneje v Apiji na Samoi). Po vkrcanju bomo nabavili nekaj hrane in pijače za na pot, potem pa odjadrali proti zahodu, proti Samoi, Wallisu in naprej. Na nekajdnevni poti proti zahodu bomo jadrali med otoki ter se vmes ustavljali v zalivih, lagunah ali pristaniščih. Kopali in sončili se bomo lahko na lepih belih plažah, se sprehajali ob obali ali pa šli na izlet v hribe.

Med Samoo in Wallisom bo dvodnevno neprekinjeno jadranje, ostale etape na poti pa bodo krajše, večinoma dnevne.

Udeleženci križarjenja bodo lahko aktivno sodelovali pri jadranju in mornarskih opravilih na barki ter si s tem bogatili svoje jadralske izkušnje ter znanje, vendar to ni pogoj za udeležbo na križarjenju. V vsakem primeru pa bo potrebno poslušati kapitana in upoštevati njegova navodila 😊. 

 

Ameriška Samoa je kulturno in zgodovinsko del Polinezije, politično pa spada pod patronat ZDA. Glavno mesto je Pago Pago. Samoanski otoki so pretežno vulkanskega nastanka, najvišji hribi pa segajo do višine blizu tisoč metrov. Ob obalah so koralni grebeni.

 

 

 

 

 

 

Geografsko je podobna tudi Samoa, le da je to samostojna država na dveh večjih in množici manjših otokov. Glavno mesto je Apia. Samoa je bila najprej nemška kolonija, potem britanska, od leta 1962 pa je samostojna država.

 

 

 

 

Wallis in Futuna je skupina polinezijskih vulkanskih in koralnih otokov zahodno od Samoe in sodi med Francoska prekomorska ozemlja in pod protektorat Francije. Otok Wallis leži v laguni in je obdan s prstanom koralnih otokov, medtem ko sta dobrih sto milj oddaljena Futuna in sosednji Alofi vulkanska otoka brez lagune in poraščena s tropskim gozdom.

Po dnevu in pol jadranja na jugozahod bomo od Polinezije poslovili in s Futune prijadrali do Melanezije in otoka Vanua Levu, ki je velik za približno četrtino Slovenije in je drugi največji fidžijski otok. S pozdravom »Bula« se med seboj pozdravljajo domačini na Fidžiju.

Vanua Levu je razgiban, hribovit otok, poraščen s tropskimi gozdovi, ki v sebi skrivajo reke in slapove. Po dnevu ali dveh, preživetih v senci gozdov ali palm ob obali, bomo odjadrali do otoške skupine Yasawas, kjer so slikoviti otoki z lepimi svetlimi peščenimi plažami postavljeni blizu drug drugemu.

To otočje je odmaknjeno od običajnih jadralskih poti in bolj redko poseljeno, zato tam verjetno ne bo težko najti sidrišča, kjer bi bila Skokica lahko sama v zalivu in bomo lahko uživali v lepoti in samoti narave.

Z otočja Yasawas se bomo po nekaj dneh preselili na naslednjo otoško skupino, Mamanucas, ki je turistično bolj razvita. Na otokih so manjša hotelska naselja, kjer si bo po želji mogoče privoščiti melanezijsko večerjo po zmernih cenah in si z nekaj sreče v vaseh domačinov ogledati tudi katerega od melanezijskih glasbenih in plesnih nastopov.

Vmes bomo iz julija prijadrali v avgust in križarjenje zaključili v mestecu Port Denarau (ali pa Vuda marina) na otoku Viti Levu, ki je glavni otok Fidžija in kjer se nahaja mednarodno letališče Nadi.

 

 

 

 

Cena križarjenja je 1200 eur na osebo.

 

Cena vključuje: uporabo jadrnice z vso jadralno opremo, vodenje križarjenja, stroške goriva za pogon motorja, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov taks, vstopnin in interneta. V ceni tudi niso vključeni zavarovanje in stroški prevozov do ali z jadrnice.

 

 

 

 

Jadralska križarjenja na Skokici v letu 2023

Nov program jadralskih križarjenj med Kanado in Grenlandijo

Na predlog prijavljenih in da bi olajšal logistiko prihoda in odhoda sem nekoliko spremenil plan poti. Sedaj sta dodatno na voljo še dve za nekaj dni podaljšani različici križarjenja:

 

  • A1 – Od St. Johna na Novi Fundlandiji do Labradorja in do Paamiuta na Grenlandiji ter ob zahodni grenlandski obali do prestolnice Nuuk, od 14. junija do 1. ali 2. julija.
    Cena je 900 eur.

          Prosto je še eno mesto.

 

  • B2 –  Od Nuuka ob zahodni grenlandski obali in po slikovitih fjordih in med številnimi otoki proti severu nad polarni krog ter po arktičnem delu Grenlandije vse do otoka Disko in ledenega fjorda Ilulissat, od 2. ali 3. julija do 21. julija.
    Cena je 1000 eur.

Ni več prostih mest.

 

Dvotedensko križarjenje po poti ledenih gora nam ponuja neposredno bivanje v pretežno neokrnjeni naravi in v okolju, ki se precej razlikuje od krajev, v katerih sicer največkrat dopustujemo.

 

Jadrali bomo na petnajstmetrski jadrnici “Skokica 3” (Grand Soleil 50), ki je opremljena za oceansko jadranje in nudi osnovno udobje. Glavno pogonsko sredstvo bodo veter in jadra, le ko vetra ne bo dovolj, bomo potovali s pomočjo motorja. Popotovanje je zamišljeno kot aktivne počitnice, kjer se bo jadranje prepletalo s sprehodi ob obali, s planinskimi izleti in z obiski naselij ob poti ter z ogledovanjem naravnih in kulturnih znamenitosti. Večinoma bomo sidrali v zalivih, ali pa barko včasih privezali ob pomol v vaškem pristanišču.

 

 

 
 
 
 
 
 

Poletje med Kanado in Grenlandijo, med otoki severnega Atlantika in Arktike: