Jadralni tečaji

Tečaji oceanskega in odprtomorskega jadranja

Atlantski ocean in Karibsko morje, junij 2018

Tečaj A – Oceansko in odprtomorsko jadranje od 5. do 23. junija 2018 na relaciji Francoska Gvajana (Kourou) – Surinam – Barbados – Martinik (Le Marin) – Guadeloupe – Antigva – St. Kitts in Nevis – St. Martin v skupni dolžini 1180 navtičnih milj.
 
Tečaj B – Oceansko jadranje od 5. do 15. junija na relaciji Francoska Gvajana (Kourou) – Surinam – Barbados – Martinik (Le Marin) v skupni dolžini 850 navtičnih milj.

Tečaj C – Odprtomorsko jadranje od 15. do 23. junija na relaciji Martinik (Le Marin) – Guadeloupe – Antigva – St. Kitts in Nevis – St. Martin v skupni dolžini 330 navtičnih milj

Za tečaj B je še eno prosto mesto.

Za tečaj C so še štiri prosta mesta.

Jadrali bomo po zahodnem delu Atlantskega oceana med Južno Ameriko in Malimi Antili v Karibskem morju. Iz tropskega podnebja severa Južne Amerike bomo odjadrali v proti subtropskemu podnebju karibskih otokov. Za to področje so značilni stalni pasatni vetrovi, ki so v pozni pomladi zmerni in pihajo v povprečju s hitrostjo med 15 in 25 vozlov. Seveda se na oceanu lahko zgodi, da bo vmes kakšen dan bolj umirjen, ali pa živahen.

Lepih tropskih otokov si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na njih predvideni tudi krajši dnevni ali dvodnevni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom ogledu slikovitih otokov.

Pri oceanskem jadranju seveda ne gre za začetniški jadralski tečaj, saj se ne bomo učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na Atlantskem oceanu, vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi lepih karibskih otokov, toplega morja in s palmami obrobljenih plaž, predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

Med jadranjem po Atlantskem oceanu in Karibskem morju boste od izkušenega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti ter kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na oceanu sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi tropskimi otoki, a opravili tudi nekaj večdnevnih neprekinjenih poti po odprtem morju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju, …

Jadrali bomo na jadrnici Y-40, ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo.

Pot od Francoske Gvajane do St. Martina na severu Malih Antilov sem zaradi dolžine razdelil na dva tečaja (varianti B in C), seveda pa se lahko udeležite tudi celotne poti (A).

 

Okvirni plan jadranja:

Tečaj A – 5.6. Kourou, Francoska Gvajana – 7.6. Paramaribo, Surinam -12.6. Barbados – 15.6. Le Marin, Martinik – 17.6. Guadeloupe – 19.6. Antigva – 21.6. St. Kitts in Nevis – 23.6. St. Martin /Sint Maarten. Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

Tečaj B – 5.6. Kourou, Francoska Gvajana – 7.6. Paramaribo, Surinam -12.6. Barbados – 15.6. Le Marin, Martinik. Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

Tečaj C – 15.6. Le Marin, Martinik – 17.6. Guadeloupe – 19.6. Antigva – 21.6. St. Kitts in Nevis – 23.6. St. Martin /Sint Maarten. Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena.

V torek 5. junija se zberemo v pristanišču mesteca Kourou ob ustju istoimenske reke. V mestu je tudi vesoljski muzej, blizu pa je vesoljsko raketno izstrelišče. Mednarodno letališče Cayenne je oddaljeno približno 50 km (za varianto C je zbor 15.junija v marini v Le Marinu na Martiniku, približno 40 km južno od mednarodnega letališča Fort de France).

Najprej se spoznamo z jadrnico in med seboj, skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni ter se vkrcamo. Glede na vremensko napoved naredimo okvirni načrt

potovanja in še isti večer ali pa naslednji dan izplujemo iz marine. Na jadrnici se med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z nekaj teorije s področja navigacije, aerodinamike – delovanje jader, meteorologije in varnosti na morju.

Prvi dan bomo za ogrevanje jadrali do mejne reke Maroni v Gvajani (oz. do Fort de France na Martiniku). Krajši etapi prvi dan bo v nadaljevanju sledilo nekaj daljših večdnevnih jadralskih etap. Zaključek  je predviden 14. junija na Martiniku (za varianto B) oziroma 23. junija (varianta A in C), vendar si pri načrtovanju letalskih kart za odhod vzemite še dan ali dva rezerve, če bi nas razmere na poti kje zadržale.

Med jadranjem se bomo seznanjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe, uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem.

Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

 

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za tisto mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

 

Cena tečaja:

Tečaj A – 990 eur na osebo

Tečaj B – 590 eur na osebo

Tečaj C – 650 eur na osebo

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

 

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi ni vključeno zavarovanje, stroški vizumov in mejnih formalnosti ter stroški letalskih kart oz. prevozov do ali z jadrnice.

Povezava na prijave ali dodatne informacije je tukaj.

Za učenje jadranja priporočam jadralno šolo Ahil, s katero sodelujem pri izvajanju jadralskih tečajev.

Udeležencem oceanskega tečaja lahko ponudim še en bonbonček: Udeležbo na plovbi po Amazonki brez doplačila.

Zadnje dni sem preučeval možnost plovbe po rekah Amazonije. Amazonka s pritoki je tudi za jadrnice plovna več kot 1000 km v notranjost. Kakšnih 700 km po rekah in rokavih v delti Amazonke bomo najbrž lahko prepluli tudi s Skokico.

Tisti, ki se bodo za to odločili, bodo morali priti na barko v Belem-u v Braziliji en teden pred začetkom tečaja.

 

 

Mile je objavil film z našega jadralnega tečaja med Kanarskimi in Zelenortskimi otoki:

Tečaj oceanskega jadranja:

od 13. do 26. aprila 2017 po Indijskem oceanu na relaciji Tasmanija (Hobart) – Južna Avstralija (Port Lincoln) v skupni dolžini 900 navtičnih milj

Odjadrali bomo z juga Tasmanije in potem ob zahodni tasmanski obali proti Južni Avstraliji. Zahodna tasmanska obala je poznana po neokrnjeni naravi, skriva pa tudi nekaj lepih globokih zalivov, v katerih se bomo ustavili in po potrebi počakali na ugodno vremensko okno za jadranje proti severu. V Velikem Avstralskem zalivu nad Tasmanijo je nekaj velikih otokov (npr. Hunter in King), v zavetju katerih bomo lahko jadrali.

 

Tasmanija leži med Pacifikom in Indijskim oceanom. Mi se bomo na pot podali s Pacifiške strani Tasmanije ter južno od Hobarta zavili proti zahodu na Indijski ocean. To območje leži v zmernih geografskih đirinah v področju zahodnih zračnih tokov. Sprva bomo jadrali v področju »rjovečih štiridesetih«, potem pa proti severu v vse bolj umirjene in toplejše vremenske razmere. Seveda bomo spremljali vremenske napovedi in se izognili težjemu vremenu, na oceanu pa se lahko zgodi, da bo vmes kakšen dan tudi zelo umirjen in bo potrebno potovati s pomočjo motorja.

Lepih avstralskih otokov si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na njih predvideni tudi krajši dnevni postanki.

Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili ogledu slikovitih otokov.

 

Pri oceanskem jadranju seveda ne gre za začetniški jadralski tečaj, saj se ne bomo učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na Indijskem oceanu, vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi lepih avstralskih otokov predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

 

Med jadranjem po Indijskem oceanu boste od izkušenega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti ter kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na oceanu sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi otoki, a opravili tudi nekaj večdnevnih neprekinjenih poti po odprtem morju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju, …

 

Jadrali bomo na jadrnici Y-40, ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo.

 

 

Okvirni plan jadranja:
12/13.4. prihod na barko, spoznavanje z opremo, nabava hrane,

14.4. otok Bruny,

15.-17.4. JZ Tasmanije in Port Davey,

18.4. Strahan,

20.4. otok Hunter,

21.4. otok King

23.4. Cape Bridgewater / Portland

26.4. Port Lincoln ali Adelaide (Po zaključku jadranja je mogoče izvesti nekajdnevni izlet z avtom po avstralski divjini in do znamenitih hribov Mata Tjuta in Uluru).
Datumi so okvirni in odvisni predvsem od vremena, prav tako so tudi postanki na otokih odvisni od vremena. V kolikor vreme ob zahodni tasmanski obali ne bo dovolj varno, bomo proti severu jadrali ob vzhodni tasmanski obali.

Do četrtka 13. aprila se zberemo v Derwent Sailing Squadron marini v Hobartu. Najprej se spoznamo z jadrnico in med seboj, skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni ter se vkrcamo. Glede na vremensko napoved naredimo okvirni načrt potovanja in še isti večer ali pa naslednji dan izplujemo iz marine. Na jadrnici se med plovbo seznanimo z delovanjem opreme in z nekaj teorije s področja navigacije, aerodinamike – delovanje jader, meteorologije in varnosti na morju.

Prvi dan bomo za ogrevanje jadrali do razvejanega otoka Bruny južno od Hobarta. Krajši etapi prvi dan bo v nadaljevanju sledilo nekaj srednje dolgih jadralskih etap med zalivi Tasmanije in otoki severno od Tasmanije potem pa dve daljši etapi do južne Avstralije in do Port Lincolna. Zaključek  je predviden 26. aprila v Port Lincolnu (ali Adelaidi) v Južni Avstraliji, a si pri načrtovanju letalskih kart za odhod vzemite še dan ali dva rezerve, če bi nas razmere na poti kje zadržale.

Zaradi dolge poti na drugi konec sveta je seveda smiselno pred začetkom ali po zaključku jadranja kakšen dan nameniti tudi ogledu Tasmanije in Avstralije.

 

Med jadranjem se bomo seznanjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe, uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne morem zagotoviti). Izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem.

Večere na poti bomo popestrili tudi z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta.  Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.

Na cilju, po vrsti dni odprtomorskega jadralskega popotovanja, sidranja ter pristajanja boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za tisto mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.

 

Cena:

740 eur na osebo

Cena vključuje: uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja jadranja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici in posteljnino.

Cena ne vključuje: hrane in pijače, stroškov marin, privezov in sidrišč. V ceni tudi ni vključeno zavarovanje, stroški vizumov in mejnih formalnosti ter stroški letalskih kart oz. prevozov do ali z jadrnice. Ustavljali se bomo po zalivih in delali izlete na otoke, vendar to ni predmet tečaja jadranja in ni vključeno v ceno.

Okvirne cene letalskih kart (v januarju) so okrog 900 do 1.200 eur

Dodatne informacije na: miran@tepes.info