30.6. Rodriguez, končno! Danes zvečer me obalni stražarji še niso spustili v pristanišče, zato sidram zunaj ob otoku. Zjutraj mi sporočijo, ali smem čez vikend na otok.

 

30.6. Veter je sredi dneva prišel še dovolj hitro, da mi v tank ni bilo treba prelivati še zadnje rezervne kantice z nafto. 20-30 vozlov jugovzhodnika me hitro preganja proti Rodriguezu, da sem že popoldne med plohami pred premcem Skokice videl obrise otoka, zvečer pa iz morja pred menoj vzhajajo lučke. Za Rodrigues nimam najboljših navtičnih kart, zato verjetno ponoči ne bom iskal prehoda med koralnimi grebeni do pristanisča, temveč sidral v plitvejšem morju na SZ otoka. Bom videl, ali bo dež ali luna, in ali delajo svetilniki. Še 21 milj.

 

30.6. Brez satelitskega signala sem bil dan in pol in me je skrbelo, da bo koga skrbelo. Kaže, da sem bil v slepem območju med avstralskim in afriškim satelitom. Signal zdaj dobivam z zahoda. Viharen dan sem imel včeraj z norimi nalivi i n viharnim vetrom. Tako je deževalo, da voda še z barke ni mogla sproti odteči in sem imel lužo v kokpitu, z jader pa so se zlivali slapovi.

Plohe z vzhoda so pred seboj gnale veter s 30-40 vozli, ena najbolj vztrajna popoldanska pa je privršala z juga s preko 50 vozli vetra in me odpihnila proti SZ. Reševal sem se z meter razvito genovo in po razpenjenem morju glisiral po valovih navzdol.

Tako je videti morje, ko piha preko 50 vozlov vetra.

Zvečer, ko se je vreme uneslo, me je želodec spomnil, da bi bilo dobro kaj pozajtrkovati. Ponoči je nehalo deževati in ugasnil je veter. Današnje mirno delno sončno dopoldne sem izkoristil za krpanje jader, ki jih je nacefral včerajšnji veter. Tudi obleke se sušijo.

 

29.6. Še ena naporna noč z le malo spanja je mimo. Kot da bi se ponavljal včerajsnji dan. Zvečer je najprej zapihal vzhodnik in dam genovo na tangun, da ne opleta preveč, potem pride naliv s severnikom in prestavim genovo in pospravim tangun. Ravno dobro vse uredim in pride ploha z juga in spet zvijam in prestavljam jadro.

Mokre zaušnice so padale z leve in z desne vse do jutra, ko se je veter vendarle ustalil na 20-30 vozlih jugovzhodnika. Morje je čisto zmešano z navskrižnimi valovi, povsod naokoli pa težki oblaki. Darko mi bo verjetno sporočil, kako kaže z vremenom do srede na poti do Mauriciusa.

 

28.6. Moj regionalni vlak je popoldne žal pripeljal na svojo končno postajo in veter je postopoma opešal. V črno noč plovem z motorjem, od plohe do plohe.

 

28.6. Zvečer je z vzhoda s 15 vozli prisopihal regionalni vlak in me vzel s seboj skozi deževno noč. Pravi tropski nalivi se vlečejo zdaj že v dopoldne in jim ni videti konca. Vidljivost je le nekaj sto metrov in luči sem pustil prižgane. Regionalni vlak je kar hiter in glede na novo smer vetra, VJV, se mi zdi, da skozi dež že vidim zadnji vagon pasatnega brzovlaka. Zračni tlak zadnje ure lepo raste. Darko mi je pred dnevi napovedal, da bom moral skozi dežno fronto do pasatov. Upam, da mi sporoči še, kako široka je ta fronta.

 

27.6. Veter niha med 8 in 12 vozli, moja hitrost pa med 4 in 5,5. Zaradi opletajočih jader se je zdaj strgala se druga podkrižna pripona in poslej bom moral zelo paziti, da z glavnim jadrom ne bom preveč obremenil jambora. Jambor je zdaj z vrvmi privezan na barko skoraj kot na jadrnicah v srednjem veku. Treh pripon v enem mesecu mi doslej še ni uspelo strgati, če odmislim Barcolano 2006. Toliko navskrižnih valov in valovanja mrtvega morja kot letos tudi še nisem doživel. Naročil sem nove pripone in upam, da mi jih bo Zlata prihodnji teden prinesla s seboj.

 

27.6. Ponoči se je VSV okrepil na 10 vozlov in mi omogočil jadranje s 4 vozli hitrosti. Darko je sporočil, da je brzi vlak s pasati pred menoj že odpeljal in ga ne bom ujel. Sprijazniti se moram s počaaaaasnim jadranjem in opletajočimi jadri, ki flop, flop, flop, flop….. treskajo po jamboru in stresajo barko in moje živce.

 

26.6. Še tretji dan zapored je minil brez vetra in ob motoriranju. Tanka na barki sta bila danes prazna, zato sem nafto vanju pretočil še iz kantic. Do jutri zvečer bi to moralo zadostovati, potem pa bo moja pot naslednje dni odvisna le še od narave. Počasen sem z motorjem in prihod na Rodriguez v petek je možen le, če bi že nocoj našel pasate in 20 vozlov vetra. V vodiču sem videl, da vsaj policaji v pristanišču delajo tudi v soboto zjutraj in upam, da me bodo potem spustili na otok. Zjutraj sem hvalil ugoden morski tok, popoldne pa se je obrnil proti jugu in mi zdaj zmanjšuje hitrost proti cilju. Hrane imam še dovolj na barki in prav presenečen sem, da mi je v 3 tednih splesnila le ena štruca kruha in zgnilo eno jabolko.

 

26.6. Večinoma sem z motorjem hitrejsi od vetra. Ponoči sem nekajkrat začutil nekaj več sape od zadaj, a na jadra ni šlo hitreje kot 2-3 vozle. Neutrudni valovi mrtvega morja z juga toliko zibajo barko, da je jadranje v šibkem vetru nevzdržno zaradi opletajocih jader. Na srečo mi pol vozla k hitrosti dodaja morski tok, s katerim potujem proti zahodu. Če bom plul s polovičnimi obrati motorja in 5,5 vozla hitrosti, mi zaloga nafte omogoča še dobra 2 dni motoriranja, kar bi moralo zadoščati, da pobegnem iz območja šibkega vetra. S polno močjo motorja bi šlo 2-3 vozle hitreje, a bi si doseg zaradi večje porabe nafte zmanjšal za polovico. Z nizkimi obrati in 3 vozli hitrosti lahko nadaljujem še 4 dni, a potem pridem na Rodriguez šele v nedeljo. Zanimivo, da je bilo tukaj malo vetra že pred 10 dnevi in se ni spremenilo. Ponoči sem po dolgem času videl luči ladje. Do Rodrigesa imam še 650 nm.

 

25.6. Dolgočasen dan. Severovzhodnika je le toliko, da rahlo nakodra morje. Motor na polovičnih obratih drdra v noč in kaže, da bo tako še 2 dni, saj po današnji napovedi do pravega vetra pridem šele čez 290 milj pri 71 stopinjah vzhodno.

 

25.6. Zjutraj me je na kratko obiskal rahel severovzhodnik in mi podaril 2 uri sproščenega počasnega jadranja, zdaj pa me proti zahodu spet žene motor.

 

24.6. Dočakal sem en miren dan na oceanu. Dopoldne sem se dolgo trudil loviti sapice v jadra, ko pa mi je hitrost padla pod 2 vozla, sem zagnal motor in imel brezvetrje na barki, saj vzhodnik piha s 6 vozli. Nobene lučke ni ponoči na obzorju, zadnjo ladjo sem videl pred 6 dnevi. Cel dan sem se zabaval s krmilnim mehanizmom in nisem našel nobene napake. Razstavil, podmazal, sestavil in ne klenkla več.

Darko mi že za jutri popoldne napoveduje več vetra.

 

24.6. Vzhodnik je do jutra padel na 10-12 vozlov in jadram le še s 4-5 vozli hitrosti. Nekaj plohic je v okolici. Pod jadri bom vztrajal dokler bo imelo vsaj malo smisla. Nafte imam na barki še za približno 3 dni motoriranja in jo bom hranil za slabše čase. Od nedelje do srede je napovedanega še manj ali nič vetra. Mirne dni bom poskušal izkoristiti za razdrtje in popravilo krmilnega mehanizma, ker v njem vse bolj klenka. Avtopilot je na srečo nameščen direktno na os krmila in deluje neodvisno od krmilnega mehanizma.

 

23.6. Vzhodnik je čez dan slabel in piha zvečer le še s 15 vozli, zato sem moral pospraviti glavno jadro, ker v teh valovih preveč opleta. Valovi so se sicer unesli, a jih je žal še vedno več kot vetra. Darko je sporočil, da bom nekaj naslednjih dni v območju nizkega tlaka, kjer bo vetra bolj malo, zato bo napredek bolj počasen in verjetno predvsem s pomočjo motorja. Števec milj do Rodrigueza je končno padel pod 1000.

 

23.6. Veter je ponoči obrnil na čisti vzhodnik, torej piha v krmo. Zal so valovi ostali z JV in oceansko valovanje z juga, kar je recept za neudobno plovbo. Barka se nepredvidljivo opoteka levo in desno in mi deli buške. Genovo sem spet privezak na tangun, da ne opleta. GPS me je ponoči prestavil v nov časovni pas in sem zdaj le še 3 ure pred SLO časom.

 

22.6. Tretji teden jadranja se mi končuje in sem približno na sredi Indijskega oceana. Morda bom tokrat preskočil drugo fazo mojega jadranja, ko se sprašujem o smislu svojega početja, kaj se butec sploh grem, in prehajam kar direktno v tretjo fazo, ko se mi ocean zdi vse večji, ko nisem več prepričan, da sem na krovu v najboljši družbi in bom čez 8 dni verjetno zelo vesel, ko bom na Rodriguezu koga videl. Večinoma imam danes 25 vozlov VJV vetra in 4-6 meterske valove.

 

21.6. Lep sončen dan sredi Indijskega oceana je minil. Valovi so se nekoliko unesli in jugovzhodnik se je ustalil na 25 vozlih.

 

21.6. Burna, precej viharna in tesnobna noč je za mano. Veter se je zvečer še okrepil in ponoči nekaj ur presegal 40 vozlov. Pospravil sem palubo in glavno jadro ter na tretjino zmanjšal genovo. Ni mi bilo jasno, kako naj v takšnem vetru brez škode pospravim bimini in sončne panele na njem. Zvezal sem vetrnico generatorja, ker se je vrtela prehitro in spuščala tankovske zvoke. V mislih sem ponavljal postopke za reševanje v viharju, viharni flok, viharno glavno jadro, rešilni jopič, … .

Ponoči je vse bolj črno, zjutraj pa se je veter zmanjšal na 30 vozlov, zjasnilo se je in videl sem lep sončni vzhod. Dan je postal takoj lepši, le valovi me še vedno zalivajo in videl sem natrgano levo podkrižno pripono jambora. Zasilno sem jo okrepil z dvižnico spinakerja. S seboj imam rezervno pripono, a za njeno namestitev bo treba splezati na jambor, vendar ne v takšnih razmerah. Raje bom nekoliko počasneje jadral samo z genovo. Darko napoveduje tak veter le še jutri?

 

20.6. Oblaki so se le malo dvignili in dan je bil siv, kisel in razpihan. Jugovzhodnik vztraja nad 30 vozli in valovi so 7 Bf vetra primerni. Sprostitve in počitka se ni na

vidiku, Darko napoveduje celo še malo več vetra. Dneve si popestrim z branjem knjig, noči pa s sudokujem na telefonu.

 

20.6. Ponoči se je veter okrepil nad 30 vozlov in me ujel pri premalo skrajšanih jadrih. Skokica je potem 2 uri letela z več kot 9 vozli hitrosti,, ker si nisem upal k jamboru, da bi pospravil glavno jadro in me je bilo strah, da me bo med pospravjjanjem strgalo na križih jambora. Barko zalivajo dež in valovi. Potem je ploha vendarle toliko zmanjšala veter, da sem šel k jamboru in naredil 3. krajšavo. Jutranji pogled na nebo obeta, da se bodo oblaki redčili.

 

19.6. Lepo zvezdno noč je zjutraj zaključilo nekaj krajših ploh, potem pa se je spet zjasnilo. Čel dan sem lenobno jadral v kaksnih 15 vozlih vzhodnika, na jugu pa so se mimo sprehajale plohe in mi občasno kradle veter. Zvečer so plohe zavile na sever in mi vrnile veter, da sem komaj dovolj hitro skrajšal jadra. Mavrica, ki se je za mano svetila v zahajajočem sonbu, mi daje vedeti, da noč verjetno ne bo zvezdna. Veter je obrnil na jugozahodnik.

18.6. Včeraj sem s Cocosa odjadral v čudovito zvezdno noč, a idila je trajala le nekaj ur, in vreme se je uravnalo po napovedi. Najprej se je na zahodu začelo bliskati, potem pa so z jugovzhoda prišle plohe in premešale veter, ki je nato do jutra večinoma pihal s severa, nato pa skupaj z dežjem pojenjal. Dopoldne je Skokico poganjal motor, dokler z JV ni prišel nov veter in z njim spet dež. Jadram samo sprednjim jadrom, saj sem dovolj hiter (7vozlov).