Toplo bo

Toplo bo na Skokici, tudi pozimi.

Po nekaj premorih smo včeraj na barki končali z vgradnjo Autotermovega sistema za ogrevanje. V krmnem delu smo med množico cevi in kablov našli primeren prostor tudi za namestitev grelca, potem pa od tam v vse kabine razpeljali cevi, po katerih bo pihal topel zrak in ogreval notranjost Skokice. Izkazalo se je, da je v prekatih pod posteljami, omarami in tlemi ravno še dovolj prostora za razvod cevi, da so cevi skrite očem in hkrati ne motijo skladiščnih prostorov na barki.

 

Da smo z Edom in Mihom cevi speljali tja, kamor smo želeli, je bilo potrebno dosti plazenja po ozkih luknjah in iskanja dovolj velikih prehodov med kabinami. Nekaj sten med kabinami je bilo potrebno tudi prevrtati, kjer drugih možnosti ni bilo.

Edo se je včeraj na koncu moral le še potruditi, da je od tanka za gorivo do gorilca po cevki pritekla nafta, da se je grelec zagnal in notranjost barke je potem postajala vse toplejša.

Lep sončen dan nama je prišepnil, da je pravi test ogrevanja pravzaprav potrebno opraviti na morju, zato sva odvezala vrvi s pomola in izplula iz marine. V skladu z nenapisanimi pravili Sončne uprave je preizkus delovanja ogrevanja opravil vodja montaže, zato je imela Skokica me preizkusom za krmilom novega krmarja.

 

Na morju so bile le rahle sapice, a da sva z Edom sploh lahko jadrala, sem se moral z Edovo pomočjo  povzpeti na jambor, saj se je dvižnica genove na vrhu zapletla tako grdo, da jadra nisem mogel razviti. Po opičji telovadbi na vrhu jambora sem vrv hitro razpletel. Navijalni sistem je spet deloval in v genovo sva na poti proti Piranu lahko ujela nekaj vetra.

 

Ogrevanje je uspešno opravilo preizkus tudi med plovbo, med jadranjem naju je na palubi grelo sonce, notranjost barke pa je ogreval Autoterm :). V hladni polovici leta nas na Skokici poslej ne bo zeblo.

Objavil sem tudi program prvega spomladanskega tečaja odprtomorskega jadranja: https://www.tepes.info/domov/jadranje/jadralni-tecaji/