Dva dneva na Santa Mariji sta hitro minila in čas je bil za premik na naslednji otok, na petdeset milj oddaljeni Sao Miguel. Vremenska napoved je bila idealna in je obetala okrog dvajset vozlov severovzhodnika, kar je za nas pomenilo jadranje rahlo v veter.

Zjutraj smo odvezali vrvi s pomola marine, se poslovili od Santa Marije in okoli jugozahodnega rta otoka odjadrali proti severu, proti sredini razpotegnjenega otoka Sao Miguel, kjer smo na navtični karti videli pristanišče z marino v kraju Vila Franca do Campo. Vetra je bilo preveč za polna jadra, zato smo jih že kmalu po odhodu skrajšali.

Skoraj istočasno je skupaj z nami je iz marine odjadralo še nekaj jadrnic, ki so prav tako imele za cilj otok Sao Miguel. Kaže, da tudi na Azorih velja, da kjer sta na morju blizu vsaj dve barki, se avtomatično začne tekmovati. Za manjše jadrnice je bilo vetra nekoliko preveč in so kmalu zaostale, z eno podobne velikosti kot Skokica pa smo se nekaj ur dajali in se vmes večkrat približevali in oddaljevali.