Po odhodu iz Cartagene smo imeli le prvi dve uri dovolj vetra za jadranje, potem pa smo morali zagnati motor. Preko noči smo se izmenjavali za krmilom in opazovali zvezde, saj se na morju okoli nas ni kaj dosti dogajalo.

Veter se je vrnil proti jutru, ko sem med svojim dežurstvom lahko razvil jadra, nastavil tangun na genovo in potem smo s krmnim vetrom metuljčkali proti jugozahodu. Sprva smo jadrali s štirimi vozli hitrosti, ko pa se je jugovzhodnik okrepil proti desetim vozlom in čez, je tudi Skokica pospešila nad šest vozlov.

Sprva smo se nameravali popoldne ustaviti nekje ob južni obali Pirenejskega polotoka, a je veter vztrajal celo popoldne in dlje, kot je obetala vremenska napoved, zato smo nadaljevali z jadranjem v večer. Na zemljevidu sem iskal nove možnosti za postanek in bolj kot ne v šali omenil, da lahko jadramo v Afriko, ker bomo imeli v tisto smer boljši kot vetra za jadranje.

Mislil sem, da so Alma, Dušan, Marko in Zdenko ta predlog preslišali, a kaže, da so se med seboj pogovorili in čez nekaj časa vprašali, kaj sem mislil z Afriko. Povedal sem jim, da je ena od možnosti tudi španska enklava Ceuta, ki leži na severu Afrike nasproti Gibraltarju. Posadka se je odločila za Afriko in kurz Skokice smo prestavili za kakšnih dvajset stopinj bolj južno. Veter se je zvečer žal polegel in preko noči nas je ponovno gnal motor.

V drugem delu noči smo se približali ladijskim potem in vse več njihovih luči je bilo videti na morju levo pred nami. Zadnje nočno dežurstvo je bilo spet moje. Precej sem moral gledati po morju, sej so se ladijske pozicijske luči mimo nas premikal vse bližje. AIS pozicije ladij sem opazoval na ploterju in premišljeval, kje in kdaj bi prečkal ladijske poti, a se mi je zdelo, da je ladijski promet pregost za varno plovbo med ladjami, zato sem premec barke usmeril nekoliko proti severu, da smo pluli vzporedno z ladjami.

Počakal sem, da se je zdanilo, da so bile ladje bolj vidne in je bilo lažje oceniti razdaljo do njih, potem pa smo zavili med ladje in čez ladijsko pot, ki vodi skozi Gibraltarsko ožino.