Tržaška burja

Vremenska napoved za Barcolano že dolgo ni bila tako lepa in po dvoletnem premoru se bomo spet udeležili ene malo bolj poskočne regate.

Včeraj sem šel po startne številke v Barkovlje in spotoma v tržaškem pristanišču opazoval od burje razpenjeno morje.

Preko 50 vozlov vetra so namerili sredi dneva in burja je organizatorjem največje regate odpihnila vse obalne prireditve.

Danes so bile razmere na morju nekoliko boljše, da smo s Skokico lahko odjadrali na sprehod po Tržaškem zalivu. Nekaj treninga smo vendarle potrebovali, da se bomo jutri bolje znašli med množico jadrnic na regatnem polju.

Jadra so mi na krovu barke pomagali napenjati Gregor, Jelko, Tomaž in Uroš, a smo morali jadra že takoj za Izolo kar krepko skrajšati, saj se je burja okrepila nad 30 vozlov. Tretja krajšava glavnega jadra in tretjina genove je bila dovolj za hitro in uravnoteženo jadranje čez Koprski zaliv in mimo Debelega rtiča do Trsta. Vmes smo za vajo naredili nekaj obratov v veter in ugotovil sem, da še nismo zarjaveli.

Le malo jadrnic je bilo videti na morju, povsem drugače, kot je sicer pred Barcolano.

Pred Trstom smo obrnili, malo podaljšali jadra in odmetuljčkali nazaj proti Izoli. Na barki smo sicer imeli tudi spinaker, a si ga nisem upal dvigniti na jambor in glede na vremensko napoved z zmerno burjo predvidevam, da ga tudi jutri ne bomo uporaljali.