V torek popoldne sem se po nekaj tednih končno spet lahko za nekaj dni odpravil  na morje. Pod večer sem se v Izoli vkrcal na Skokico in odjadral proti Piranu, kjer se mi je na krovu pridružil še Uroš.

Lepa burja naju je pospremila čez Piranski zaliv v noč in vztrajala ob istrski obali vse do Novigrada, kjer sva šla sredi noči na obisk k dežurni policajki na morskem mejnem prehodu in se tam prijavila za vstop na Hrvaško.

Uroš je šel potem spat, jaz pa sem želel burjo še malo izkoristiti za jadranje proti jugu, a burja je že ob izhodu iz novigrajske luke oslabela in kmalu izginila, da sem za nadaljevanje poti skozi hladno noč moral uporabiti motorni pogon. Po dveh urah sem se naveličal brnenja motorja in barko zasidral ob obali za Porečom.

Zjutraj sva z jutranjim burinom odjadrala do Rovinja, kjer so mi na kapitaniji pregledali dokumente in poštempljali spisek posadke, kot to zahtevajo hrvaški predpisi.

Za otočkom Sv. Andrija sva imela plavalni postanek in počakala sva na popoldanski maestral, ki je Skokico mimo

Brijonov prijazno pospremil do Banjol, kjer sva si z Urošom privoščila še tek po stezicah skozi grmičevje proti Kamenjaku.

Noč na sidrišču je bila mirna, zjutraj pa je zapihala lepa burja, ki je Skokico mimo Kamenjaka pognala na Kvarner.

Po nekaj miljah živahnega jadranja sva obrnila nazaj proti Istri, saj smo bili popoldne v Pomerju dogovorjeni z Uroševo družino. Sidro sva spustila pred Medulinom in lotil sem se zamenjave hladilnika. Stari hladilnik je na Skokici dobro služil skorajda 18 let, zadnje čase pa je za hlajenje trošil vse več elektrike in mi praznil akumulatorje.

Kar nekaj ur sva se z Urošem trudila z demontažo starega hladilnega sistema, saj ga nisem želel poškodovati. Medtem se je v pomersko marino pripeljala Uroševa mlada družina. Z Urošem sva dvignila sidro in se zapeljala do marina, kjer so se nama na krovu pridružili še Marinka, Oliver in Glorija, potem pa smo vsi skupaj odpluli do otočka Levan, kjer sem nadaljeval z delom pri demontaži starega hladilnega sistema in pri montaži novega.

Ko sem že zaključeval z montažo novega hladilnika, se mi je med napeljevanjem hladilnih cevk uparjevalnika ena od teh cevčic odlomila in iz sistema je ušel hladilni plin. Čisto nič ni pomagalo moje preklinjanje, lahko sem le pospravil orodje in dvignil sidro.

 

Nekoliko sem se potem potolažil šele med lepim nočnim jadranjem čez Kvarner mimo Unij do Lošinja.