Vrsar in Novigrad

V petek proti jutru se je veter obrnil na jugozahodnik in v naš zaliv severno od Pule začel prinašati vse bolj neugodne valove, zato smo dopoldne dvignili sidro in mimo Brijonov odjadrali nazaj proti severu.

Pot do Vrsarja, za katero smo prejšnji dan v obratni smeri proti vetru potrebovali 8 ur, smo tokrat z ugodnim jugozahodnikom prejadrali v le štirih urah.

Dopoldan je bil kisel in hladen, a ko smo med otočki za Vrsarjem spustili sidro, se je zjasnilo in takoj je postalo topleje.

 

Dan sta nam popoldne in zvečer popestrili dve nevihti, ki sta lepo obarvali nebo, Vrsar pa sta le oplazili in prinesli nekaj dežja in kratkotrajen veter s severa.

Po mirni in hladni noči smo zjutraj odjadrali do Poreča, kjer sem se popoldne pred zdravstvenim domom postavil v dolgo vrsto, da sem v hrvaško zdravstveno blagajno spet lahko vplačal Hojsov davek za žgečkanje po nosu.

Maestral je popoldne še vedno kodral morje, zato smo še enkrat dvignili sidro in odjadrali še malo naprej proti severu. Po večernem dežju je bilo ozračje danes dovolj čisto, da se je z morja videlo vse do Julijcev in Triglava.

Proti večeru smo se zasidrali v zavetrju Novigrada in si v eni od tamkajšnjih restavracij ob obali privoščili pico.