Srednja in Severna Dalmacija ter Kvarner

Začetek tedna mi je odpovedal računalnik, zato imam nekaj zamude pri jadralskem dnevniku. S precej truda so mi prijatelji in računalničarji pri FIS računalnik usposobili, da ga končno spet lahko uporabljam.

V ponedeljek zjutraj smo z Brača odjadrali do Kaštelov pri Splitu, da je posadka opravila covid teste pred vrnitvijo v Slovenijo, potem pa smo odjadrali še čez zaliv na obisk Šolte. Vreme se je skisalo in začelo je pihati z juga.

V torek smo v Trogirju zamenjali posadko na Skokici. Anita, Dejan, Rok in Vasja so se od barke poslovili, na krovu pa so se mi popoldne za jadranje proti domu pridružili Nada, Andrej in Jure.

Spoznali smo se z varnostno opremo na barki, potem pa odjadrali iz marine Trogir. Po dobrih dveh urah smo spoznali, da je trideset vozlov juga vendarle premočan veter, da bi z njim čez noč jadrali na odprto morje. Zavili smo na zahod Šolte in sidro spustili v zalivu Šešula na zahodu otoka.

Po nekaj urah hitrega spanja smo sredi noči ugotovili, da sicer dežuje, a je veter nehal žvižgati okoli jambora, zato smo dvignili sidro in odjadrali proti Jabuki.

Na odprtem morju je bilo vetra še vedno za dvajset vozlov in jadranje je bilo poskočno vse do jutra, ko je jugo začel slabeti in kmalu ga je pri pogonu zamenjal motor vse do nekaj milj pred Jabuko, ko je morje začel kodrati jugozahodnik in smo z njim lahko sproščeno jadrali najprej okoli Jabuke in potem še celo popoldne proti otokom Severne Dalmacije.

Pred Dugim otokom je veter spet izginil

in skozi malo Proverso smo potem ob Dugem otoku ponoči odmotorirali do Rave, kjer me je čakal moj običajni privez ob obali.

Jutro je bilo namenjeno sprehodu med oljčnimi nasadi na vrhu otoka, najbolj vroča člana posadke pa sta celo zaplavala v morju.

Dopoldne je spet začel pihati jugo in odjadrali smo proti severozahodu. Dan je bil megličast in kisel, a veter je bil vztrajen in do večera smo mimo Zverinca, Molata, Škarde in Premude prijadrali do Lošinja, kjer smo Skokico privezali ob pomol v zalivu Čikat. V zalivu je bila zasidrana tudi Gregorjeva Lunga, a sva se s kapitanom dogovorila, da se srečava, ko bo strah pred korono nekoliko manjši :).

Dan smo zaključili s sprehodom po otoku in z ogledom jadralskih filmov.