Vrsar – Umag – Piran – Izola

Ponoči so v zaliv pred Vrsarjem prihajali vse bolj neugodni valovi, zato je Gregor svojo barko odvezal od Skokice in se zasidral nekaj deset metrov stran.

Proti jutru je deževalo, ko pa je nehalo sem dvignil sidro in z rahlo burjo odjadral proti Sloveniji. Do Novigrada sem prav lepo jadral, tam pa je veter obrnil na severozahodnik. Nisem videl smisla v počasnem cikcakanju proti šibkemu vetru ob istrski obali navzgor, zato sem zagnal motor.

V Umagu sem opravil izstopne formalnosti in se potem pri Savudriji za nekaj časa poslovil od Hrvaške ter zajadral v Piranski zaliv.

Pred Piranom sem se srečal z Lukom in njegovim Spectrumom. Pozdravila in pofotkala sva se, zato imam danes priložnost dodati tudi nekaj Lukovih fotografij Skokice med jadranjem, ki so posnete s krova druge barke.

Vstop v Slovenijo na morskem mejnem prehodu v Piranu je bil precej bolj formalen in hladen kot sicer, a ker sem imel s seboj negativen izvid covid testa, ni bilo težav.

Pred piransko punto me je spet pričakal Luka in potem sva v zelo šibkem vetru regatirala in debatirala na poti proti Izoli. Pred Strunjanom je Skokica obstala v brezvetrju, Luka pa je uspel najti nekaj sapic in mi je pobegnil :).

Mislil sem že, da sem končal s popotovanjem, pa sem v marini tik pred zdajci nasedel in nisem mogel do svojega priveza na pomolu.

Oseka je bila tako nizka, da je bilo za Skokico vode v notranjem delu marine premalo. Z motorjem se mi ni uspelo rešiti iz pasti, saj se je voda še spuščala in je bila kobilica vse bolj trdno na tleh. Pomagati so mi poskušali jadralci s sosednjih bark v marini, tako da sem jim na pomol podal dvižnico z jambora in so s pomola nagibali Skokico, a se kobilica ni dvignila s tal.

Uspelo je šele marinerotu s čolnom, ki je dvižnico s pomočjo motorja lahko še bolj povlekel in dovolj nagnil barko, da je spet splavala. Skokico smo potem privezali v globlji vodi na koncu pomola in počakati sem moral dve uri, da se je s plimo voda v marini dovolj dvignila in sem zvečer lahko odplul do svojega mesta ob pomolu.