Skradin in slapovi Krke

Zjutraj se je močno čutilo, da sem se z morja premaknil na reko in med hribe, saj je bilo v barki občutno hladneje, kot prejšnje dni. Zeblo me je v ušesa. Nekaj časa sem premišljeval, ali naj dam kapo na glavo, ali pa naj grem prižgati ogenj na kuhalniku in na ta način ogreti barko. Ko sem zbral dovolj poguma za dvig iz tople postelje, sem šel k štedilniku :).

Kmalu za tem je vzšlo sonce in z dvojnim ogrevanjem je bila barka kmalu udobno topla. Dvignil sem sidro in odplul še dobro miljo po Krki navzgor, kjer sem Skokico potem zasidral ob robu reke v bližini Skradina.

Med zajtrkom me je prišel pozdraviti labod. S kljunom je potrkal po barki in prosil za hrano. Ravno sem jedel kosmiče z jogurtom in banano, zato sem mu eno žlico hrane stresel v vodo. Z glavo se je sicer potopil pod vodo za hrano, a ni bil zadovoljen in ni veliko pojedel :(.

Cilj moje današnje rekreacije so bili slapovi Krke, ki ležijo dobrih 5 kilometrov naprej po reki navzgor.

S čolnom sem najprej odveslal do obale in čoln med trsjem potegnil na suho, potem pa se ob reki mimo marine sprehodil do Skradina. Turistično mestece je vajeno velikega obiska turistov, saj slapovi Krke sodijo med pet najprivlačnejših naravnih znamenitosti Hrvaške in Skradin je izhodišče za ladjice, ki turiste vozijo do slapov. Turistov je bilo letnemu času primerno v Skradinu danes le malo, a ladjica je vseeno plula.

Sam se nisem odločil za prevoz z ladjico temveč za sprehod po lepi peščeni poti po dolini ob obali Krke. Pri mostu čez Krko sem pri čuvaju narodnega parka kupil vstopnico in po slabi uri lepe hoje skozi gozd ob zeleni reki sem bil pri slapovih.

Tukaj nisem bil že zelo dolgo in mi je spomin nanje že zelo zbledel, zato sem si razpenjene brzice in slapove z zanimanjem na novo ogledal. Lepa sprehajalna pot vodi po mostičkih in stopnicah ob vodi in med slapovi, da si lahko vseskozi v tesnem stiku s hrumečo vodo.

MVI_7114

Dobro uro sem užival v razgledih in sprehodu okoli slapov. Bučeča Krka je bila danes samo moja, saj drugih obiskovalcev skorajda nisem videl. Ko sem se nagledal lepot narave, sem se odpravil nazaj proti Skradinu in domov na barko. V mestecu sem si spotoma nakupil še hrano za naslednjih nekaj dni, saj še ne vem, ali se bom na poti med otoki ustavljal kje blizu trgovin.