Murter – Krka

Dopoldne je bilo namenjeno rekreaciji, popoldne pa jadranju. Tako je odločil veter, ki se je pojavil šele popoldan.

Čoln sem s krova spustil v vodo, odveslal na obalo in potem ob morju tekel do Betine in nazaj. Kar toplo je bilo danes na soncu, še posebej ko malo bolj pospešiš korak. Obala je tudi tukaj skoraj popolnoma samevala, kot da ne bi bila lepa sončna nedelja.

Spotoma sem med veslanjem tudi preskusil, kako dobro sem predvčerajšnjim zaflikal čoln. Ni odlično, najslabše pa tudi ne. Flik ni odplaknilo, nekaj vode pa je vseeno prišlo v čoln, a dosti manj kot prej. Najbrž nisem našel vseh lukenj v platnu na dnu čolna.

Popoldne je zapihal maestral, sprva sramežljivo, a se je postopoma okrepil. Dvignil sem sidro, raztegnil jadra in počasi odjadral ob Murterju proti otokom pred Šibenikom. Za cilj sem si postavil otok Prvič, ker na njem še nisem bil.

Blizu Prviča je med otoki potekala regata čisto zaresnih velikih regatnih jadrnic. Umaknil sem se jim bliže otoku, a se je eden od krmarjev vseeno odločil da bo mimo Skokice jadral na manj kot 5 metrov razdalje in uspelo mu je.

Med jadranjem sem z zanimanjem gledal regatiranje in pozabil, da sem pravzaprav namenjen na Prvič. Bil sem že pred vhodom v Šibeniški kanal in sem preprosto mimo trdnjave zavil vanj.

Otok Prvič pride na vrsto drugič :).

Sonce je zahajalo in Šibenik je žarel v rdeči svetlobi, ko sem jadral mimo.

 

V reko Krko sem nameraval zapluti jutri, a sem malo prehitel načrt, ki ga v bistvu sploh nimam. Podvodni del Skokice je obraščen z algami in majhnimi školjkami, ker trupa letos nisem prebarval s protivegetativnim premazom. Bral sem, da morski organizmi odstopijo od trupa, če greš z barko za nekaj dni v sladko vodo. Pred leti, ko je bila barka obraščena sem to poskusil v Panami in za en dan sidral v reki Chagres. Barka se je takrat zares precej očistila. Zdaj bom to poskusil še v reki Krki.

Kmalu za Šibenikom se je znočilo.  Še kakšno uro sem plul po soteski reke Krke in čez Prokljansko jezero, potem pa sidro spustil pri vhodu v ožji del reke pred novim avtocestnim mostom.

Prokljanko jezero je brakično (manj slano), ker se v njem mešata morje in Krka, upam pa, da je tukaj voda že dovolj sladka, da bodo to čutile tudi alge in školjke na trupu Skokice :). Sicer pa se bom jutri itak prestavil v še bolj sladko vodo pri Skradinu.