Lignano

Petek in soboto smo namenili jadranju po severnem Jadranu, do Lignana v Italiji in smo za to dodobra lahko izkoristili lep maestral, ki se je razvil popoldne.

Na mojih elektronskih navtičnih kartah nimam narisanega plovnega kanala skozi podvodne sipine do lagune, a vedel sem, da je tam in brez težav smo ga našli. Lepo je označen z lesenimi koli na vsakih sto metrov.

Lignano je znan po množičnem turizmu, a pogled na množico hotelov in apartmajskih zgradb ob nekajkilometski plaži je presegel moja pričakovanja, prav tako množica ljudi na plažah.

Betona in turistov je dosti preveč za moj okus in morje je kalno od mivke ter čokoladne barve zaradi obsežnih lagun v zaledju,  toda v Lignanu še nisem bil in to turbo-turistično prestolnico sem enkrat moral videti. Najprimernejši čas za obisk je pač zdaj, ko nam je naša oblast močno otežila jadranje po lepši naravi in čistem morju med osamljenimi otoki Hrvaške.

 

Množici turistov navkljub pa je nekaj vendarle potrebno omeniti. Lignano je lepo urejeno in čisto turistično mesto, mnogi obiskovalci v teh korona časih na ulicah med sprehodom nosijo zaščitne maske in tudi turistični delavci ter natakarji zaščitne maske nosijo na obrazu in ne pod brado, kot je to skorajda pravilo v Sloveniji in na Hrvaškem.

Lignano smo zapustili v soboto popoldne, ko je bila plima v plovnem kanalu dovolj visoka in z lenim popoldanskim maestralom odjadrali nazaj proti Sloveniji.