Pašman – Telaščica – Kornati – Rava

Zjutraj so le še meglice nad morjem spominjale na včerajšnje divjanje narave. Po zgodnjem zajtrku smo odjadrali na pot okoli Pašmana proti Kornatom.

Med otočki ob Pašmanu smo lovili sapice rahlega vzhodnika, ki se je na jugu otoka razvil v lep jugovzhodnik, s katerim smo jadrali skoraj do Žuta, kjer je vetra začasno zmanjkalo.

Veter se je vrnil pred Dugim otokom, da smo skozi Proverso lahko odjadrali v Telaščico in potem na jadra naredili še krog okoli zahodnih kornatskih otokov.

Med otoki je bilo kar živahno in mnogo jader je bilo razpetih, z bark pa se je razlegalo veselje in “party” glasba :).

 

Zaradi za popoldne napovedanih neviht in prehoda hladne fronte smo Kornate kmalu zapustili in se skozi Proverso vrnili k Dugemu otoku. Z lepim jugom smo potem hitro metuljčkali ob otoku proti severozahodu, dokler se nad otokom niso začeli kazati nevihtni oblaki in se je obrnil veter.

Zatočišče za prehod nevihtne fronte sem nameraval najti v pristanišču na Ravi, a so nevihte čez Dugi otok privršale nekoliko prej, kot sem iz radarskih slik na internetu predvideval in nas ujele že nekaj milj pred Ravo.

Aleš, Urška, Oskar in Maks so se še drugič v dveh dneh lahko ukvarjali z vsem, kar je potrebno na barki postoriti preden na morju pride nevihta: skrajšali smo jadra, ko se je veter še krepil smo pospravili glavno jadro in pritrdili opremo ter si še pred dežjem oblekli jadralska oblačila in si nadeli rešilne jopiče.

Edino dveh reči nisem naredil prav: nisem se odločil za bežanje pred nevihto v prvi zaliv in nismo pospravili biminija. Ko je privršala nevihta, smo do konca zvili še genovo z motorjem nadaljevali plovbo proti vetru in valovom, proti le dve milji oddaljeni Ravi.

Mislil sem, da bomo v zavetrju otoka v četrt ure, a se je veter okrepil nad 50 vozlov, in hitro so se dvignili tudi valovi, da smo skozi vihar do otoka potrebovali debelo uro.

Potem smo na morju v zavetrju južnega konca otoka vedrili še dobro uro, saj nam viharni veter ni dovoljeval pristanka. Čez otok so prihajali siloviti sunki vetra in delali vrtince, ko je prišla še toča, so sunki vetra presegali 70 vozlov. Da nam ne bi odtrgalo biminija, sem ga dodatno povezal čez streho, a so bili sunki vetra premočni in se je platno na nekaj mestih vseeno razparalo.

Kakšno je bilo vedrenje v zavetju otoka, je mogoče videti iz tega video posnetka:

Za nameček je začel nagajati motor in delal le še v nizkih obratih. Spomladi sem na bencinski črpalki na Lošinju natočil nafto in z njo tudi umazanijo, ki je zdaj na dnu tanka. Ko so valovi veliki, se umazanija dvigne in pomeša z nafto ter maši cevke in zmanjšuje dovod goriva k motorju. Da bi bilo potrebno tank odpreti in umazanijo iz njega očistiti, se žal spomnim le takrat, ko imam težave :).

Spustili smo sidro in v nekaj minutah sem odvil cevke s predfiltra in ter jih očistil skupaj s šobami. Kmalu je veter dovolj popustil, da smo odpluli do pristanišča v Ravi in Skokico privezali ob vaški pomol.