Blaca – Bol na Braču – Vrboska (Hvar)

Mirna noč in mirno jutro v zalivu Blaca ter v nadaljevanju končno spet en res topel dan. Le ob skoku v vodo sem občutil, da bo morje verjetno potrebovalo še nekaj dni, da se ogreje na poletno temperaturo.

 

Dopoldne smo se iz zaliva odpravili v hribe proti samostanu Blaca. Lepa pohodniška pot nas je vodila po zeleni dolini, ki se ponekod zoža v sotesko, po pobočjih okoliških hribov pa v zrak nemočno štrlijo mnoga zoglenela debla in rogovile, ki so ostala po požaru, ki je pred leti uničil bujen gozd na zahodu Brača.

 

Po dobre pol ure hoje smo bili pred samostanom. Zlata, Jurij in Nuša so si ogledali notranjost samostana, ki je zdaj muzej, jaz pa sem medtem splezal na hrib nad samostanom.

Popoldne je zapihal maestral, s katerim smo odjadrali ob Braču proti vzhodu in se že dosti pred Bolom okrepil na 25 vozlov, da smo kar hitro metuljčkali ob otoku.

 

Jurij je vmes v zrak poslal svojega drona in nastalo je nekaj lepih zračnih fotografij in ” data-wplink-url-error=”true”>video posnetkov 🙂

 

 

Sidrali smo ob obali pred Zlatnim ratom, vendar je okrepljen maestral kmalu dvignil tudi valove.

Ni nam bilo do guncanja, na sidru, veter pa je bil ugoden za jadranje, zato smo še enkrat dvignili sidro in odjadrali čez preliv do Hvara in se popoldne zasidrali v zavetju zaliva pred Vrbosko.

V mestecu je čutiti turistični utrip, pretirane gneče pa vendarle ni bilo.