Bol – Split – Blaca (Brač) – Bol – Tiha luka (Hvar)

V Split sva včeraj zjutraj odjadrala z Zlato, a je bila burja bolj kratkega daha in jadrom je moral kmalu priskočiti na pomoč motor, da sva pravi čas priplula v Split.

Jelko in Jolanda sta popoldne prišlana krov Skokice in odpluli smo nazaj na Brač. Sidro smo spustili v zalivu Blaca, od koder smo danes zjutraj odšli na pohod do samostana Blaca. Po dolini v hrib vodi lepa pohodniška pot speljana skozi ožgane ostanke nekoč bujnega borovega gozda. Obsežen gozdni požar je pred nekaj leti popolnoma preoblikoval podobo zahodnega dela Brača.

Na dnu doline se gozd počasi obnavlja, pobočja pa zdaj zarašča pretežno le trava in grmičevje.

Po slabi uri hoje navkreber smo prišli do samostanskega zaselka Blaca, ki so ga v vdolbini in na terasi pod previsno steno začeli graditi menihi v 15 stoletju, ko so sem s celine pribežali pred Turki.

Samostan je že nekaj desetletij opuščen in v njem so zdaj uredili muzej, ki pa je bil danes žal zaprt. Uživali smo lahko le v sprehodu in lepem razgledu.

Popoldne smo z maestralom odjadrali do Bola, kamor smo se tokrat sprehodili s polno denarnico v žepu, a smo si privoščili le sladoled. Vrniti smo se morali na baeko, saj je pod večer zapihal precej močna burja in za ta veter Skokica ni bila najbolje zasidrana.

Presidrati sem se mislil v bližino Zlatnega rata, a se je burja krepila, po kanalu med Hvarom in Bračem pa so se z odprtega valili kar veliko valovi, ki niso obetali mirnega spanja ob obali Brača, zato smo odjadrali proti hvaru in se zvečer zasidrali v Zalivu Tiha pred Starigradom na Hvaru.