Jabuka – Palagruža – Mljet

Po plavalnem postanku ob Jabuki se nas je veter vendarle nekoliko usmilil, da smo v večer lahko spet razpeli jadra in se v tišini počasi premikali mimo Svetca in Biševa proti Palagruži.

Noč je bila potem spet brezvetrna, a vseeno sanjska, nebo nad nami posuto z zvezdami, ki so se lesketale na mirni gladini Jadranskega morja.

Kot se za odprtomorsko jadranje spodobi, smo si razdelili nočno dežurstvo, da smo vsi lahko enakopravno uživali v zvezdni plovbi čez Jadran.

Pot nam je že kmalu začel kazati svetilnik na Palagruži in s prvo jutranjo svetlobo ja iz morja vstal tudi ta najoddaljenejši hrvaški otok.

 

Za razliko od mojih prejšnjih srečanj s Palagružo, je bilo vreme in morje tokrat zelo mirno in Skokico smo zato lahko povsem brez skrbi pustili na sidrišču ob otoku in se po vijugasti stezi povzpeli na hrib in do svetilnika. Žal je bilo v zraku precej vlage in bližnjo italijansko obalo in otoke na zahodu se je lahko videlo le skozi meglice.

Ko smo dopoldne zapustili Palagružo, se je končno pojavil uporaben veter za bolj kulturno jadranje. Dvignili smo jadra, deset do petnajst vozlov zahodnika nam je napolnilo spinaker in kar hitro ter vse bolj poskočno smo lahko jadrali proti vzhodu do Mljeta, kjer smo zvečer na južnem koncu otoka spustili sidro v zalivu Saplunara.