Lošinj – Kamenjak – Pula – Rovinj – Piran – Izola

V nedeljo zjutraj je spet zapihal jugo, s katerim smo z Lošinja “odmetuljčkali” proti Istri. Po nekaj urah zibajočega jadranja smo popoldne prijadrali do Kamenjaka na jugu Istre in si tam privoščili nekaj kopenske rekreacije.

Vremenska napoved je obetala dež, zato smo se zvečer odpravili do Pule, kjer smo opravili hrvaške izstopne formalnosti. V Puli je trenutno še vedno edini delujoči morski mejni prehod v hrvaški Istri, a policaji na carinskem pomolu so rekli, da naj bi že prihodnji teden spet odprli tudi morski mejni prehod v Umagu.

Po opravljenih postopkih smo odjadrali naprej mimo Brijonov proti severu. Strele so nam razsvetljevale nočno nebo na zahodu in severu in občasno je deževalo.

Ker so se plohe in nevihte okoli nas zgostile, smo se odločili za nekajurni postanek ob carinskem pomolu v Rovinju.

 

Ob svitu smo odvezali vrvi in se skozi plohe in nevihte odpravili naprej. Ob istrski obali je veliko ribiških vodnih ovir, a po navadi z njimi nimam težav, tokrat pa se nam je zaradi slabše vidljivosti (in pozornosti) med plohami kar dvakrat uspelo ujeti na plastenke in vrvi, s katerimi so označene vrše, parangali in mreže. Enkrat smo na vrvi celo obtičali in sem moral v morje, da smo se rešili vrvi, ki se je zapletla okoli propelerja in nas zadržala na mestu.

Dopoldne se je ob istrski obali celo za nekaj ur zjasnilo, na slovenskem morju pa nas je zadnjih nekaj milj ponovno namakal dež.