Lastovo – Palagruža – Rogoznica – Kornati – Rava

Okrepljen jugo je naši jadralski poti zadnja dva dni dodal nekaj oceanskega pridiha.

V četrtek zgodaj zjutraj smo z Lastova odjadrali na odprto morje proti jugozahodu. Lastovo je že izginjalo za obzorjem, ko  je nad njim vzšlo sonce.

 

S pomočjo sekstanta in astronomske navigacije smo poskrbeli, da se sredi Jadrana nismo zgubili :).

Po nekaj urah lepega jadranja je veter pred Palagružo oslabel in pri plovbi okoli tega najbolj odmaknjenega hrvaškega otoka nam je pomagal motor.

 

Kmalu za Palagružo se je veter vrnil in proti severu nas je vse hitreje gnal naraščajoč jugo.

Jadra smo postopoma krajšali in pri 30 do 40 vozlih vetra smo mimo Visa po nekajmetrskih valovih jadrali le še s polovico genove. Še preden smo pospravili glavno jadro, pa smo uspeli strgati pritrdišče zadnjega roglja jadra, ko je večji val zasukal barko in je jadro sunkoma preletelo na drugo stran. Nekaj šivanja me zato čaka v prihodnjih dneh.

Rodeo po valovih smo končali zvečer, ko smo sidro spustili v zavetrnem zalivu pri Rogoznici.

 

Petek je bil deževen, zato smo se na pot naprej proti severozahodu odpravili šele popoldne. Jugo je bil še vedno krepak, a ga je bilo manj kot v četrtek popoldne, zato smo čez Murtersko morje in skozi Kornate lahko metuljčkali z obema jadroma.

Med Kornatskimi otoki se je morje umirilo in lahko smo uživali v lepem panoramskem jadranju med številnimi lepimi otoki.

Skozi preliv Proversa med Dugim otokom in Kornati ter mimo Salija smo zvečer zvečer prijadrali do Rave, kjer smo Skokico zvečer privezali ob vaški pomol v Veli Ravi.