Kamenjak – Vrsar – Umag

Sonce te dni ne vzhaja ravno zgodaj, a je vseeno vstalo pred nami in nas spravilo iz toplih postelj. Rahle sapice z juga so se sprehajale po sidrišču v zavetju Kamenjaka, kar ni dalo slutiti, da je jugo na odprtem morju že prav dobro zapihal.

To smo spoznali šele, ko smo odjadrali iz zaliva in nas je pozdravilo razgibano morje. Prvih nekaj milj v veter okoli juga Istre in mimo svetilnika Porer je bilo poskočnih, potem pa smo premec Skokice obrnili proti severozahodu in se združili z vetrom in valovi ter se udobno zibali in metuljčkali skupaj z njimi.

Lep in topel dan je bil ob istrski obali in proti severu smo napredovali s preko sedmimi vozli hitrosti. Že pred poldnevom smo jadrali mimo naslednjega lepega svetilnika, Svetega Ivana na pučini.

Podobno vreme je napovedano tudi za jutri in da še malo podaljšamo užitvanje na morju in da ne bi bili prehitro doma :), smo se sredi dneva za sprehod in kosilo ustavili v Vrsarju.

Popoldne smo dvignili sidro, med otočki pred Vrsarjem in Porečom odjadrali naprej in barko zvečer privezali ob ne ravno najbolj privlačen pomol nekdanje tovarne cementa pri Umagu. Pomol je sicer zapuščen, a nudi dobro zaščito pred valovi juga.