Proti domu

Mirno noč smo preživeli na sidrišču pri Fažani. Vremenske napovedi so obetale, da bo ob istrski obali zapihal vse močnejši jugo, vendar je bila podobna napoved že za včeraj in vetra ni bilo, zato smo sidro dvignili že pred sončnim vzhodom, da bi čim bolje izkoristili jutranji burin.

Pet do deset vozlov hladnega jutranjega vetra je potem pihalo še celo dopoldne in mi smo po gladkem morju zelo lepo jadrali ob istrski obali.

K odprtomorskemu jadralnemu tečaju sodi tudi astronomska navigacija in uporaba sekstanta, s pomočjo katerega smo ugotovili, da jadramo nekje ob istrski obali 🙂

K tečaju sodijo tudi postopki za reševanje iz vode, vendar prostovoljca, ki bi v hladnem vremenu skočil v morje in se pustil reševati, med člani moje posadke nismo našli. Pomagati smo si morali z bokobrani, ki smo jih reševali iz morja. Pri tem smo bili vsi zelo uspešni in Skokica ni izgubila nobenega bokobrana 🙂

Sredi dneva se je pooblačilo in veter je z zamudo obrnil na jugovzhodnik, da smo na jambor dvignili špinaker in si popestrili jadranje.

Popoldne je z jugozahoda prišel droben dež in megla, zato smo špinaker pospravili. Spet nam je zelo prav nam prišel naš patagonski šotor nad kokpitom, ki nas je ščitil pred dežjem in hladnim vetrom.

Dež se je mimo Savudrije še okrepil, megla zgostila in zapihala je burja. slovenske obale na naši desni v kislem vremenu nismo videli. Skozi meglo se nam je prikazala šele, ko smo pod večer prijadrali do Izole.

Jadralsko popoln dan smo rahlo mokri 🙂 zaključili v marini v Izoli.