Diplomatska regata

Lep konec tedna smo preživeli na slovenskem morju. Poletje se od obale še ni poslovilo. Vreme je bilo kot v pravljici in maestral je bil nežen, a stalen, da je bilo jadranje vse tri dni lepo. Z lepim sončnim zahodom smo z Iliči zaključili jadranje v petek.

Diplomatske regate smo se s Skokico udeležili v soboto in kot pove ime, so se je množično udeležili tudi diplomati. Pravilo je, da vsaka sodelujoča barka na krov sprejme tudi vsaj enega diplomata. Nam je žreb namenil nizozemskega namestnika ambasadorja v Sloveniji gospoda Derk Jana Nauta.

Poleg Nizozemca Nauta smo imeli na krovu še belgijskega častnega konzula Uroša I., Matjaž in Miran pa sva navadna smrtnika :).

Tokrat ekipa na Skokici ni bila številna, zato smo bili veseli, ko nam je Derk Jan povedal, da zna jadrati in da je to v mladosti pogosto počel, Uroš pa je itak že dostikrat jadral z menoj, da vsaj približno ve, katero vrv mora kdaj potegniti :).

Regatno polje v obliki trikotnika je bilo postavljeno med Izolo, Debelim rtičem in Strunjanom.

Tri kroge oziroma trikotnike smo morali prejadrati do cilja.

V lahkem zahodniku, ki je pihal s hitrostjo med 5 in 9 vozli so se nam lahke regatne barke že kmalu po startu odpeljale naprej, mi pa smo potem regatirali med bolj potovalnimi barkami.

Na obratih pri bojah smo se največkrat srečevali z jadrnicami Jacaranda, Živa in Spectrum. Pri jadranju v veter smo jih dohitevali ali prehitevali, pri jadranju z vetrom, pa smo bili počasnejši. Z vetrom v krmo smo bili počasnejši tudi zato, ker si zaradi maloštevilnosti in neuigranosti posadke nisem upal veliko uporabljati spinakerja in smo raje metuljčkali.

Na koncu sta Jacaranda in Živa v cilj prijadrali pred nami, nam pa je na zadnji stranici, potem ko smo vendarle dvignili tudi spinaker, uspelo za malo prehiteti Spectrum in še nekaj drugih jadrnic.

Na koncu smo se uvrstili v zlato sredino, na 25. mesto med okoli 50 sodelujočimi jadrnicami. Zmagal je spet regatnik Adriatic Europa z Dušanom Puhom.

Tudi v nedeljo je bilo morje med Slovenijo in Hrvaško mirno, maestral prijazen, policijskih čolnov ni bilo videti in temperatura vode je tudi zame (brez šokov) še vedno primerna za plavanje.