Regata Val Navtika – 2. dan

Maestral je bil v nedeljo na morju pred Izolo spet skromen, je pa zato sonce neusmiljeno pripekalo, da mi je bilo žal, da smo pred regato sneli sončno streho nad kokpitom.

Na srečo veter med regato nikoli ni popolnoma ugasnil, da bi se popolnoma ustavili, a za tako mirne razmere na morju je Skokica pretežka in ima premalo jader. Starno proceduro smo izboljšali in zdaj vse pogosteje startamo med prvimi, trudimo se z jadri, delamo vse manj napak, dvigovanje, prestavljanje in pospravljanje špinakerja nam gre vse bolje od rok, pa vseeno nismo konkurenčni. Ko je vetra le okoli šest vozlov, lahke regatne barke okoli nas skorajda glisirajo, mi pa jadramo s tremi ali štirimi vozli hitrosti in večino lahkih jadrnic že kmalu po štartu gledamo le še v krmo.

Pred sezono sem dal Skokico premeriti, da na regatah za Pokal Slovenije lahko startamo v ORC tekmovalnem sistemu, ki naj bi s hendikep sistemom omogočal pravičen izračun rezultatov. Zdaj opažam, da sistem v nasprotju s svojim namenom še vedno favorizira lahke barke z drago opremo. Nesmiselno se mi zdi, da je merilec JZS pri izmeri barke od dejanske teže Skokice odštel 3 tone, češ da je po njegovi oceni toliko težka prazna barka brez pohištva, motorja in notranje opreme. Seveda vsega tega brez škode pred regato ne moremo odstraniti z barke (to tudi ni razumno). Umetno zmanjšani teži naše barke primerno je neugoden naš hendikep, zato tak način izračuna hendikepa za nas nima smisla.

Skokica je opremljena za resno jadranje in dolgotrajnejše življenje na barki, to pa je žal naš hendikep na regatah.

Pred Izolo smo preživeli dva lepa in regatnega jadranja polna dneva. Upal sem na več vetra, a sem vseeno med jadranjem užival in podobno tudi Jelko in Tomaž. Jadrali smo dobro, le bark je pred nami skozi cilj prijadralo več, kot bi si želel :).